Подписваме споразумение с Албания за насърчаване на търговските контакти
Подписваме споразумение с Албания за насърчаване на търговските контакти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

Споразумение за икономическо сътрудничество между Албания и България и насърчаване на търговските контакти. Това е част от двустранните споразумения, които ще подпише премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация по време на двудневното си официално посещение в албанската столица.

В делегацията на премиера са строителният министър Лиляна Павлова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, образователният министър Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов и заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Бойко Борисов ще има среща на четири очи с премиера на Албания Сали Бериша, както и с председателя на парламента Жозефина Топали.

Очаква се премиерът да открие и икономически форум в Тирана.

По време на визитата си Борисов ще подпише с албанския си колега и три споразумения между България и Албания - за насърчаване на икономическите взаимоотношения, за укрепването на връзките между български и албански образователни и културни институти и организиране на дни на българското кино в Тирана, както и албански дни на киното у нас.

Двете страни ще се подпишат и документ за реадмисията на лица, пребиваващи без разрешение.

За първите шест месеца на годината Албания заема 44-то място в българския износ и 56-то в българския внос.

Според официалната албанска статистика в последните 2-3 години България заема осмо място по обем на албанския износ.

Благоприятни условия за търговията между България и Албания създават ниските транспортни разходи и приемливите в сравнение с трети страни цени, както и качеството на предлаганите български стоки.

Във вносът от Албания преобладават вторичните суровини - мед, месинг, алуминий и обработена кожа.

Най-изнасяните групи стоки за Албания са: едрият рогат добитък; продукти на хранително-вкусовата, фармацевтичната, стъкларската и химическата промишленост.