ВМРО протестираха срещу „безнаказаната циганска престъпност”
ВМРО протестираха срещу „безнаказаната циганска престъпност” / снимка: БГНЕС, архив
ВМРО протестираха срещу „безнаказаната циганска престъпност”
57807
ВМРО протестираха срещу „безнаказаната циганска престъпност”
  • ВМРО протестираха срещу „безнаказаната циганска престъпност”

Десетки се събраха на шествие срещу безнаказаната циганска престъпност, в столичния кварта"Надежда". Надсловът на протеста, организиран от ВМРО, е „Няма да забравим, няма да простим!". Шествието съвпада с разпространената в социалните мрежи снимка на роми, които са заели непристойни пози и държат в ръцете си изображения на Васил Левски, Цар Симеон и Княз Борис. В тази връзка вчера от ВМРО изпратиха запитване до министъра на образованието Сергей Игнатов.

Отпадането на ромите от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем за България, посочват от ВМРО. Според националистите трябва да се предприемат незабавно няколко стъпки. Сред тях са да се обвържат социалните плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят. Освен това от ВМРО предлагат да се полага обществено полезен труд, когато не се плащат сметки за комунални услуги. Създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия, поискаха още националистите. Сред мерките е и стриктното спазване и реални действия по нормите на заселване, незаконно строителство и скитничество.

Лидерът на националистите Красимир Каракачанов коментира, че е крайно време проблемите с ромите да бъдат решени. По думите му управляващите се страхуват от кардинални стъпки, защото винаги по време на изборите разчитат на ромските гласове.

По повод последните два случая - снимките на роми на гробище, които бяха разпространени преди два месеца и тези на роми, които са заели непристойни пози с изображения на исторически личности, Каракачанов настоя за незабавни мерки, иначе според него не е изключено да ескалира етническото напрежение.

Протестът премина със скандирания „Долу ДПС" и „Да живее България". Националистите предупредиха, че това няма да е последното шествие.