Българските опълченци с паметник в Бесарабия
Българските опълченци с паметник в Бесарабия / Асоциацията на българите в Украйна

 

Мемориал на българските  опълченци, участвали в Освободителната  руско-турска война от 1877-78 г., откри в Болград/Украйна/, Асоциацията на българите в Украйна – съобщи председателят й Антон Киссе. Паметникът  е умалено копие на паметника  на връх Шипка в България.

На него са изписани имената на  около 200 опълченци, като най-много  са тези от Болград и Измаил. Те са издирени от българските учени-историци Калчо Калчев и Николай Червенков.

Историята на паметника датира от 2004 г. На заседание на Одеското българско дружество през декември президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе дава предложение за увековечаване на паметта на българските опълченци от Бесарабия, участвали в Руско-турската освободителна война 1877-78 г.. На заседание на Изпълкома на Асоциацията от 13.12.2005 г. е взето решение за обявяване конкурс за най-добър проект на мемориал  и установяване на паметен знак по случай 130-та годишнина от Освобождението на България от турско иго. Конкурсът продължива повече от 2 години, в него участват 11 скулптори, художници, архитектори от Одеса, Бесарабия, Таврия и България. Единодушно е приет проектът на архитекта от Одеса Николай Базан, който представлява умалено копие на паметника на връх Шипка в България.

На 9 март 2008 г. в Болград бе осветен от настоятеля на Святониколската църква отец Стефан паметен знак на българите опълченци.

На 22 май 2010 г. Асоциацията на българите в Украйна организира  в Болград Фестивал на славянската  писменост и на българската просвета и култура, в рамките на който официално стартира кампанията по събиране на средства и  строителство на  мемориал на   българските опълченци.

На 20 октомври т.г. по инициатива и със съдействието на Асоциацията и на мнозина сънародници и съмишленици  в Болград бе увековечена паметта на българските опълченци  и на всички участници в Руско-турската война от 1877-1878 г. с настоящия мемориал.