Дебне ни риск от трихинелоза
Дебне ни риск от трихинелоза / Dariknews, Архив

Зачестяват заболяванията от трихинелоза сред хората  през последните години. Всички епидемии   са възникнали  след консумация на непроверено от ветеринарните органи месо и месни продукти от диви и домашни прасета. Това съобщи  д-р Нася Чамурова - паразитолог Регионална здравна инспекция -  Сливен. Заболяването при хората започва  от 5 до 40 дни след консумиране на заразеното месо, с болки в корема, повръщане и диария. Температурата се повишава до 39-40  С, появават се обриви по кожата, оток на лицето , възпаление на очите, затруднено гълтане, дрезгав глас. Характерни за трихинелозата са мускулните болки по крайниците, ребрените , дъвкателни и гълтателни мускули. Могат да настъпят усложнения от страна на сърдечно- съдовата система, нервната система , черния дроб.

След преболедуване дълго време е налице намалена работоспособност, мускулна слабост, лесна умора. Понякога може да се стигне и до трайна инвалидност. Лечението задължително се извършва от лекар-специалист, а при тежко протичане на заболяването се налага и болнично лечение.

За да се предпазим от трихинелоза,  домашните  прасета трябва да се отглеждат в хигиенични постройки, недостъпни за гризачи, и в никакъв случай да не се хранят със сурови кланнични отпадъци или с трупове на диви месоядни животни.  Месото заразено с трихинелоза на външен вид не се различава от здравото месо и затова при клане на прасе в домашни условия, същото трябва да се изследва от ветеринарен лекар. Особенно внимателни трябва да бъдем към месото от диви прасета и глигани, защото трихинелозата в природата  е най-  разпространена сред  тях.  Всички частни стопани и ловци трябва да знаят, че строго се забранява продаването и подаряването на месо от домашни и диви прасета, ако същото не е преминало през ветеринарен контрол

Топлинната обработка и консервирането на трихинелозното месо не могат да ни предпазят от заболяване. При такава обработка трихинелите загиват , но остават отделените от тях токсични /отровни/ вещества, а именно те са причина за  тежкото протичане на заболяването.