Цветанов: Катаджиите да забравят въпроса „К’во пра’им сега”
Цветанов: Катаджиите да забравят въпроса „К’во пра’им сега” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов: Катаджиите да забравят въпроса „К’во пра’им сега”
57760
Цветанов: Катаджиите да забравят въпроса „К’во пра’им сега”
  • Цветанов: Катаджиите да забравят въпроса „К’во пра’им сега”

Органите на КАТ вече няма да могат да спират произволно шофьорите за проверка. Това ще става само при извършено нарушение от страна на водачите. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е възложил на Главна дирекция „Национална полиция” да изготви план за тези промени в работата на контролните органи.

Предложението за промени трябва да бъде готово до няколко дни, когато в Стара Загора ще се проведе Национално съвещание на МВР. Тогава ще бъдат обсъдени нов мерки с антикорупционна насоченост, заяви министър Цветанов.

„Катаджиите да спират само водачи, които са нарушители на Закона за движение по пътищата, а не да спират избирателно определени лица, които не са направили нарушение, а просто да търсят повод за констатиране на някакви нередности, което дава възможност да се задават въпросите „Какво правим сега”, „Как решаваме проблема”, обясни той.

Още след съвещанието в Стара Загора указанието трябва да бъде разписано от Главна дирекция Национална полиция и спуснато до всички звена от служители, които извършват тази дейност, категоричен бе Цветанов. Изключения ще се правят единствено, когато се извършват специализирани полицейски акции.

Вътрешният министър допълни, че през последния един месец МВР и Националната Агенция „Пътна инфраструктура” са направили проверки за готовността на фирмите, които ще отговарят за снегопочиставането през зимата. Проверки са извършени във всички области на страната.

„Най-важно е да избегнем дублирането на фирми, които са поемали ангажимент и с една и съща техника са кандидатствали в конкурсите, които са за снегопочистването в общините, а по същия начин са участвали със същата техника в конкурсите за снегопочистването от АПИ, когато се възлагат такива поръчки”, обясни Цветанов.