Екипът на центъра по трансфузиология в Стара Загора хвърли оставка
Екипът на центъра по трансфузиология в Стара Загора хвърли оставка / DarikNews.bg, Стара Загора
Екипът на центъра по трансфузиология в Стара Загора хвърли оставка
57749
Екипът на центъра по трансфузиология в Стара Загора хвърли оставка
  • Екипът на центъра по трансфузиология в Стара Загора хвърли оставка

Шестима лекари и 14 медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали молби за напускане. Един от мотивите за решението да напуснат работа е свързан с "непрекъснато променящата се дата" на обещаното увеличение на възнагражденията на работещите в трансфузионните центрове.

Едномесечното предизвестие изтича на 16 ноември, а началник-отделението по Кръводаряване д-р Милка Найденова се надява дотогава исканията на работещите да бъдат изпълнени, за да не изпадне в колапс здравеопазването в Югоизточна България.

Решението за колективното ни напускане не е спонтанно, коментира д-р Найденова: „Много дълго време ни беше обещавано, че възнаграждението ни ще бъде увеличено, но с различна дата. Всичко това го научавахме от медиите. И не само това - дори процентът на повишаване също беше различен".

Исканията си медицинският персонал е записал в декларация. В нея се настоява за повишаване с 20% на заплатите, считано от юли.

„Настояваме за увеличение, което да съответства на договорените в отрасловия колективен договор минимални нива на основни трудови възнаграждения по длъжностни групи. Според него сестрите трябва да получават 460 лева, а началник-отделение - 700 лева. Искаме и увеличаване числеността на персонала. По стандарт работещите в центъра лекари трябва да бъдат 15, а сега тук работят шестима колеги", обясни още д-р Найденова.

Лекарите недоумяват защо е било спряно и допълнителното им материално стимулиране от юли и настояват отново със задна дата то да им бъде възстановено.

Началникът на отделението по Кръводаряване в Стара Загора изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение с Министерството на здравеопазването. "Ако това не случи, след 17 ноември, когато изтича предизвестието ни, лечебните заведения няма да осъществяват оперативна интервенция".

Други новини от Стара Загора