Президентът на ЕС покани лидерите на страните членки да получат Нобеловата награда за мир в Осло
Президентът на ЕС покани лидерите на страните членки да получат Нобеловата награда за мир в Осло / снимка: Reuters, архив

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой покани 27-те европейски лидери да отидат в Осло за получаването на Нобеловата награда за мир, която миналата седмица бе присъдена на Европейския съюз, предаде АФП.

Тази Нобелова награда е „огромна чест за страните ни, институциите ни и преди всичко гражданите ни”, заяви Ван Ромпой в Twitter акаунта си малко след откриването на срещата на върха на ЕС в Брюксел. „За отбелязване на този празничен повод се надявам, че всички държавни и правителствени ръководители от ЕС ще могат да вземат участие в церемонията в Осло през декември”, добави той.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц побърза да уточни, че държавните и правителствени лидери на страните членки няма директно да получат наградата, но ще присъстват в залата на церемонията, предаде АФП.

До момента се предвиждаше председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой, на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския парламент Мартин Шулц да отидат за получаването на Нобеловата награда за мир, която ще бъде връчена на церемония в Осло на 10 декември, допълва БТА.

„Ще отидем заедно тримата”, заяви вчера Шулц, припомня АФП. Той уточни, че се е срещнал във вторник вечерта с Барозу и Ван Ромпой и решението е било взето с общо съгласие.

На 12 ноември норвежкият Нобелов комитет обяви, че Нобеловата награда за мир за тази година се присъжда на Европейския съюз за заслугите му в обединяването на континента. ЕС спечели приза в конкуренцията на 231 кандидати, сред които руски дисиденти и религиозни лидери, работещи за помирението между мюсюлмани и християни. Наградата от 1,2 млн. долара ще бъде връчена на 10 декември в Осло.