Менте инвалид върна пенсиите на НОИ, получи условна присъда
Менте инвалид върна пенсиите на НОИ, получи условна присъда / netinfo

47-годишна жена от село Езерче, която е получавала неправомерно инвалидна пенсия, получи условна присъда в процес за измама чрез използване на неистински документ.

Юмгюл Чакър се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Преди това е възстановила на НОИ неправомерно получаваните пенсии от 2009 г. насам - общо 4050 лв. без лихвите, които обаче също й се е наложило да плати.  Първоначално споразумението бе за условна присъда от 3 месеца с изпитателен срок от 3 години, съдия Николай Борисов от Районен съд обаче препоръча на двете страни да увеличат срока и да включат в споразумението и плащане на разноските на досъдебното производство, които са 88,80 лв. След като санкцията стана 6 месеца условно с 3 години срок на отлагане споразумението бе одобрено от съда.

В процеса имаше още двама подсъдими, Айше Джелил и Руслан Русланов обаче не се явиха в съда, за мъжа имало данни, че живее в Белгия. Съдия Борисов си направи отвод по отношение на тях и обяви, че председателят на Районния съд ще определи друг състав да реши казуса.

Като свидетели в съдебната зала се явиха почти всички медицински лица на ръководни длъжности в Разград: шефът на МБАЛ д-р Иван Петров, директорът на РЗИ д-р Ася Генева, шефът на ТЕЛК д-р Венцислав Шопов и други.

Преди четири месеца други 19 подсъдими по подобно обвинение получиха условни присъди от по 3 години със срок на отлагане 5 години.