21 млн. лева повече иска Министерството на здравеопазването от бюджет 2013
21 млн. лева повече иска Министерството на здравеопазването от бюджет 2013 / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

21 млн. лева повече за здравеопазване - такова искане е внесъл министър Десислава Атанасова във финансовото министерство.

Парите са за Фонда за лечение на деца, за инвестиции и капиталови разходи, както и за дейност в труднодостъпните и планински райони. 490 деца са ползвали средства чрез фонда от началото на годината до сега. Лимитът от 180 000 лева за лечение отпадна през 2012 г. и до момента са усвоени над 6 млн. лева. При тези темпове заложените средства за следващата година няма да ни стигнат, ето защо искаме още, обясни Атанасова.

По въпроса за стикерите, които трябва да се поставят върху опаковките на лекарствата министър Атанасова обясни, че това е евродиректива и тя е насочена към безопасността на пациентите. Дали новото изискване ще доведе до поскъпяване на медикаментите не е от компетенциите на министерството, каза още тя.

Относно проектометодиката на Здравната каса, според която всяка болница трябва да прогнозира броя на болните, които ще минат през нея Атанасова коментира, че няма да се стигне до връщане на пациенти заради надвишен лимит.

Десислава Атанасова бе гост на откриването на специализираното изложение "Медикус, Денто, Галения" в Пловдивския панаир.