Прокурор Евгени Диков е предложен за ръководител на следствието
Прокурор Евгени Диков е предложен за ръководител на следствието / снимка: сп. Правен свят

Прокурор Евгени Диков е предложен за ръководител на Националната следствена служба (НСлС), съобщава „Правен свят”.

Още едно предложение за поста директор на Националната следствена служба и заместник главен прокурор е внесено в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) и в четвъртък ще бъде докладвано на заседанието. То е за прокурор Евгени Диков, който е в специализираното звено за борба с организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура, научи изданието. Кандидатурата му е подкрепена от петима от членовете на ВСС - Румен Боев, Румен Георгиев, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Евгени Диков е дългогодишен прокурор, бил е за няколко години адвокат, а по-късно отново се връща на работа в държавното обвинение. Работил е по множество известни дела - срещу Пламен Галев и Ангел Христов, Златомир Иванов-Златко Баретата, „Килърите”, известния като петричкия Ескобар Огнян Атанасов, Стефан Бонев-Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, бившия прокурор и депутат Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис-Таки и други.

Вчера седем от членовете на ВСС издигнаха кандидатурата на Бойко Найденов за втори мандат като директор на НСлС и зам. главен прокурор. Найденов бе подкрепен от главния прокурор Борис Велчев, председателя на ВАС Георги Колев, Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Милка Итова, Соня Найденова и Ясен Тодоров.