Баумгартнер откраднал от българин проекта за най-високия скок с балон
Баумгартнер откраднал от българин проекта за най-високия скок с балон / снимки: Reuters
Феликс Баумгартнер откраднал от българин проекта за най-високия скок с балон
57705
Феликс Баумгартнер откраднал от българин проекта за най-високия скок с балон
  • Феликс Баумгартнер откраднал от българин проекта за най-високия скок с балон

Феликс Баумгартнер откраднал проекта за най-високия скок от балон от българин. Това заяви пред австрийският вестник „Куриър” четирикратният рекордьор на „Гинес” за постижения с балон Иван Трифонов, който от години живее в Австрия. Трифонов обяснява, че след многократни откази от спонсори, през 2005-а той се свързал с Баумгартнер, когото описва като „протежето” на основателя на Ред Бул, за да му съдейства да спечели спонсорството на компанията. Баумгартнер му обещал, че ще работят заедно, но това не се е случило. „Разчитах на честността му като спортист, обаче това явно е било грешка”, споделя българинът пред австрийската медия.

67-годишният Иван Трифонов е записан в книгата за рекорди на Гинес като първият човек прелетял над Северния и над Южния полюс с балон, като самият той твърди също така и, че е първият прелетял над Средиземно море с такъв. Искал да постави и рекорд за най-висок скок от балон, и през 2002 г. именно с този проект започва да звъни на потенциални спонсори за този проект. След три години неуспехи в тази насока, включително три отказа от Ред Бул, Трифонов е на прага да се откаже от мечтата си. Като последна надежда, през 2005-а той се свързва с Феликс Баумгартнер. Показва му всичките документи, на които е описал своя проект, но на срещата Баумгартнер просто записал основните изчисления, както и имената на някои от основните му контакти, обяснява Трифонов.

Баумгартнер му обещава, че ако намери одобрение от Ред Бул, ще го присъедини към екипа си, но не чува повече от него. Няколко месеца по-късно даже му изпраща коледна картичка, но Баумгартнер го отрязва, че не му бил нужен. „Искам да го дам под съд, но нямам необходимите доказателства, нито тежестта на Red Bull. Затова съм принуден да гледам как Феликс продава моя проект на света като свой”, разказва Трифонов. Той разбира за осъществилия се проект чак от медиите.

Българинът все пак бил поканен да присъства на скока в Ню Мексико миналата седмица, но даже това пропаднало. Трифонов предполага, че това е защото организаторите са се уплашили, че ще се разбере за истинския автор на проекта преди да се е осъществил скока.

Баумгартнер откраднал от българин проекта за найвисокия скок с балон
netinfo


Отговорът на Ред Бул е следният: „Идеята за скок и свободно падане от стратосферата е на повече от 50 години, и през годините на Ред Бул и Феликс Баумгартнер са получавали много различни проекти, включително този на господин Трифонов. Концепцията не беше убедителна и не е била доразвита”.