Обама се представи по-добре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат
Обама се представи по-добре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат / снимки: Reuters

Американският президент Барак Обама обвини републиканския си съперник Мит Ромни, че иска да облагодетелства само богатите американци, на втория им телевизионен дебат, организиран в университета Хофстра в Хемпстед, щата Ню Йорк, съобщиха световните агенции.

В продължение на 90 минути двамата отговаряха на въпросите на група от 82 избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват.

Вторият рунд започна с обсъждане на проблема за безработицата. По жребий първият въпрос се падна на Ромни, а последната дума от сцената е оставена на Обама. Отговаряйки на въпрос на студенти от аудиторията за високата безработица в САЩ, Ромни обеща, че като стане президент, в течение на 4 години ще създаде 12 милиона работни места. "Аз знам как да създам добри работни места и да възстановя икономиката на страната", увери той в отговор на безпокойството на студента за намиране на работа, след като се дипломира.

Обама заяви, че от началото на мандата му са разкрити 5 милиона работни места в частния сектор и изтъкна, че политиката му цели подобряване на образователната система и разнообразяване на енергийните ресурси.

Обама беше агресивен в началото на диспута, рязко критикувайки икономическата програма на Ромни, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес. "Губернаторът Ромни казва, че има програма от пет точки. Губернаторът Ромни няма програма от пет точки, а само от една точка - да направи така, че най-богатите да играят по различни правила", заяви Обама, който често повишаваше глас, ходейки енергично по подиума.

"Това беше неговата философия в частния сектор, това беше неговата философия като губернатор и това беше неговата философия като кандидат президент", добави Обама, който за разлика от първия дебат преди седмица, когато претърпя поражение, сега беше по-рязък и по-енергичен, твърдо решен да вземе реванш.

Ромни обвини съперника си за стагниращата икономика в страната и високите цени на бензина. "Средната класа беше смазана през последните четири години, а работните места бяха твърде оскъдни", заяви бившият губернатор на Масачузетс.

По думите на Ромни разходите, правени от правителството на Обама, раздуват дефицита и ще доведат до увеличения на данъците. "Имахме четири последователни години, през които той казваше, че ще съкрати наполовина дефицита, а вместо това го удвои. Държавният дълг нарасна от 7 000 милиарда долара до 16 000 милиарда долара. Така тръгваме по пътя на Гърция", заяви Ромни.

Въпросите, свързани с енергийната политика, предизвикаха още по-оживена размяна на реплики между двамата съперници за Белия дом.

Обама обвини Ромни, че иска да остави петролните компании "да задават енергийната политика" на САЩ. Двамата се прекъсваха неколкократно, като всеки се опитваше да изтъкне своята концепция по тази тема. "Това не е вярно, губернатор Ромни", рязко отвърна Обама на обвиненията на съперника си, че пречи на петролните проучвания на държавни терени.

Кандидатът на Републиканската партия подложи на рязка критика енергийната политика на Обама и обеща, че ако победи на изборите на 6 ноември, след осем години страната напълно ще се избави от необходимостта да внася петрол, посочва БТА.

 

Обама се представи подобре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат
netinfo

 

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Мит Ромни заяви, че нападението срещу американското консулство в либийския град Бенгази, при което бяха убити посланикът на САЩ и други трима американци, илюстрира провала на външната политика на президента Барак Обама, предаде ДПА.

"Това беше терористично нападение", каза Ромни по време на дебата. Ромни постави под съмнение първоначалните твърдения на правителството на Обама, че инцидентът е възникнал в резултат на протести срещу антиислямски филм. "Това поставя под въпрос цялата политика на президента в Близкия изток", заяви бившият губернатор на Масачузетс.

Обама репликира, като обвини съперника си, че политизира трагичните събития в Бенгази. "Да се опитваш да печелиш политически точки, това не е начина, по който действа един главнокомандващ. Вие се опитвате да превърнете националната сигурност в политически въпрос", заяви президентът, цитиран от Франс прес.

Републиканците начело с Ромни упрекват правителството на демократа Обама в пропуски в областта на сигурността и разузнаването преди нападението срещу консулството в Бенгази и обвиняват съперниците си, че са се забавили да признаят, че става дума за "терористичен акт" с участието на Ал Каида, отбелязва агенцията.

Обама заяви на дебата, че той носи пълната отговорност за сигурността на американските дипломати и обеща да открие виновните за нападението в Бенгази.

 

Обама се представи подобре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат
netinfo

Барак Обама и Мит Ромни влязоха в сблъсък и по въпроса за имиграцията, предаде Асошиейтед прес. Ромни обвини Обама, че не е успял да реформира имиграционната система през първия си мандат. Според републиканския кандидат-президент САЩ трябва да спрат нелегалната имиграция. "Четири милиона души се опитват нелегално да станат американски граждани", каза Ромни и заяви, че няма да амнистира тези, които нелегално са влезли в страната, няма да позволи и да им се издават шофьорски книжки, защото това би привлякло нови незаконни имигранти. Ромни каза, че подкрепя идеята да има процедура, по която децата на нелегалните емигранти да могат да получат американско гражданство.

Обама го парира, изтъквайки, че Ромни се е обявил против неприетия закон за решаване на проблемите с нелегалните имигранти, който е щял да предостави точно такава възможност на много млади нелегални имигранти. Президентът също така обвини съперника си, че поддържа изключително строгия закон за имиграцията на щата Аризона. Ромни отговори, че е защитавал само една част от разпоредбите му.

Обама се представи подобре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат
netinfo

Мит Ромни разкритикува международната икономическа политика на съперника си, Барак Обама, предаде ИТАР-ТАСС. По време на вторите телевизионни дебати между претендентите за президентския пост Ромни обеща, че ако победи, "още в първия си ден като президент" официално ще обвини Китай в манипулиране на курса на юана и ще вземе ответни мерки. Търгувайки със САЩ, Китай вече много години нарушава правилата на международната търговия, като изкуствено занижава курса на валутата си. В резултат получава конкурентни предимства пред американските производители, каза Ромни и критикува Обама, че не е обвинил Китай за тази му политика. "Аз ще го направя още в първия ден от президентския си мандат и това ще ми позволи да въведа допълнителни тарифи за стоките от Китай, към които се прилага тази политика", заяви кандидатът на републиканците.

Обама отвърна, че неговата администрация взима всички необходими мерки по отношение на търговията с Китай. Курсът на китайската валута нарасна с 11 процента, откакто аз станах президент, защото ние оказваме огромен натиск върху китайската страна. Донякъде и заради това обемът на износа ни значително се увеличи и в бъдеще това ще ни позволи да създаваме работни места, каза президентът.

Миналата седмица американското министерство на финансите съобщи, че поредният доклад за валутната политика на Китай ще бъде представен след изборите за президент.

Обама се представи подобре от съперника си Ромни на втория телевизионен дебат
netinfo

 

Президентът Барак Обама се представи по-добри от съперника си Мит Ромни на втория телевизионен дебат според социологически анкети на американски телекомпании, съобщиха световните агенции.

Според Си Ен Ен 46 процента от зрителите смятат за победител Обама, срещу 39 процента за Ромни.

Анкетата на Си Би Ес показва съотношение 37 срещу 30 в полза на Обама.