Бюджет 2013 г. е розов, рисков и разочароващ, смятат от СДС
Бюджет 2013 г. е розов, рисков и разочароващ, смятат от СДС / снимка: DarikNews.bg, архив

Бюджет 2013 г. е розов, рисков и разочароващ. Това е оценката на Националния изпълнителен съвет на СДС, която представи пред медиите председателят на партията Емил Кабаиванов. Розов е, защото прогнозите за приходната част са надценени, посочи Кабаиванов и добави, че са заложени параметри, които са непостижими. Като такъв той посочи намаляване на безработицата от 12 на 10% или разкриване на нови около 80 000 нови работни места, което в кризата няма как да се случи.

Според сините има завой наляво, защото това е бюджетът с най-високата разходна част. Кабаиванов посочи, че предкризисният бюджет за 2008 г. е имал разходна част над 26 млрд. лева, като в проекта за следващата година тя е над 31 млрд лв. Този бюджет е направен така, че разходната му част да се изпълни приоритетно в първата половина на годината, коментира още лидерът на сините. Според него това е изборната част на бюджета. Какво ще става след това, ще бъде на главата на следващото мнозинство и правителство, поясни той.

Проектът е рисков, защото нивото на фискалния резерв е на минималния праг - 4,5 млрд. лв., посочи още Кабаиванов. Според сините е рисково, че резервът трябва да бъде наличен едва към края на 2013 г., а през годината може да спада и под този критичен праг, допълва БТА.

Намерението на финансовия министър за облагане на лихвите върху депозити е чисто лява мярка, посочиха от СДС и допълниха, че не я подкрепят. Те смятат, че трябва да се запази плоският данък. Според СДС идеята финансирането на референдума за АЕЦ "Белене" да се търси от субсидията на политическите партии е незаконно и популистко.

Обявени бяха резултатите от избора за зам.-председател на СДС от северозападния район, който се състоя през изминалата неделя. За зам.-председател е избран депутатът Любомир Иванов.