Държавният архив във В. Търново чества 60 години, отличиха бивши служители и дарители
Държавният архив във В. Търново чества 60 години, отличиха бивши служители и дарители / DarikNews.bg
Боряна Маринова
57640
Боряна Маринова
д-р Мартин Иванов
  • Боряна Маринова
  • д-р Мартин Иванов

20 бивши архивни работници и дарители бяха отличени с грамоти за принос по повод 60 години от създаването на Държавния архив във Велико Търново. Тържеството се състоя в Ритуалната зала на Общината, където се събраха настоящи и бивши служители на архива, директори на ведомства, представители на общинска администрация. Сред гостите беше председателят на  Главна дирекция "Архивна политика" в София д-р Мартин Иванов, който поздрави колегите си от Велико Търново по случай кръглата годишнина. Музикална програма изнесоха ученици от СОУ "Ем. Станев".

Държавен архив-Велико Търново е отдел в Регионална дирекция "Архиви" - В. Търново. Архивът е създаден през април 1952 г. През 1960 г. във връзка с новото административно устройство на страната 100 фонда са предадени на архивите в Габрово, Ловеч и Сливен. Първият ръководител на архива е Кирил Попов.

Великотърновският архив съхранява документи от края на 15 век до наши дни. Той се състои от 2576 учрежденски фондове с над 168 000 архивни единици и 136 лични фондове с над 12 000 документа. Най-старият книжовен документ, който се пази в архива, е препис на богослужебна книга от 1492 г. Ведомството разполага още с читалня, библиотека и лаборатория за реставрация и консервация на документи. От 1994 г. Държавният архив се помещава в сграда на ул. "Читалищна" 2.

В своята дейност архивът осъществява научно-методическо ръководство и контрол върху съставянето, регистрирането и съхраняването на документите от учрежденията, организациите и предприятията, експертизата на научно-историческата и практическата им стойност; комплектува и извършва научно-техническа обработка на архивни фондове и документи; реализира широка популяризаторска и научно-информационна дейност за всестранното и пълноценното използване на архивните документи, обясни началникът на ведомството Боряна Маринова.

Чуйте я в първия звуков файл.

Във Велико Търново се намира най-старият архив в страната. Същевременно той е едно от най-технологично развитите места, тъй като преди десетина години в старата столица е изграден център за дигитализация на архивните единици, съобщи председателят на Главна дирекция "Архивна политика" д-р Мартин Иванов. По думите му смисълът на архива като институция е да съхранява чрез документи историята каквато е и да я запази за следващите поколения.

Чуйте д-р Иванов във втория звуков файл.