Обмислят забрана за единичното саниране на апартаменти
Обмислят забрана за единичното саниране на апартаменти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обмислят забрана за единичното саниране
57637
Обмислят забрана за единичното саниране
  • Обмислят забрана за единичното саниране

Да се забрани единичното саниране на апартаменти. Тази идея ще предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На въпрос кога ще бъде предложена промяната и по какъв начин ще бъде забранено на собствениците на апартаменти да си санират жилищата, министър Павлова прояви далновизъм и прогнозира забраната да стане факт след 2020 година.

Строителният министър представи информационните дни по проекта за енергийно обновяване на българските домове. Кампанията се провежда с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. В София от утре до събота пред НДК, ЦУМ и в кв. „Младост” ще се правят консултации за подготовката на проекти по програмата за енергийно саниране.

Регионалният министър Лиляна Павлова се закани след време да се забрани единичното саниране в страната, защото то загрозява облика на жилищните сгради. Това обаче може да стане най-рано след 2020 г. "Това, което имах предвид, е, че когато приключи програмния период, този и следващия, може и по-рано от края на следващия период, да предложим законови промени в Закона за етажната собственост, където да предложим изричен текст, който не позволява единичното саниране на апартаменти, когато говорим за цялостна блок секция. Няма значение кой ще управлява тогава, важно е да има приемственост в политиката", обясни министърът.

През сегашното си управление на регионалното министерство Павлова изрази надежда, че повече блокове ще бъдат санирани с европейски пари. Проектът за енергийна ефективност осигурява 50% финансиране за обновяването на домовете. Ефект от санирането, освен подобрения външен вид, е между 40 и 60% намаляване на разход за енергия. Средната възвръщаемост на вложените средства е между 6 и 8 години. София и Смолян са градовете с най-много подадени проекти. В столицата това са предимно сгради в централната част на града, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

"В София има над 3600 панелни сгради, първите от тях са строени 50-те години, в тях има над 200 000 жилища, което означава, че една много голяма част от софиянци живеят в тези сгради. За тях е много важно да могат да подобрят енергийната ефективност, защото това ще им помогне много бързо да изплатят тази част, която те могат да получат като кредит или я предоставят от джоба си", коментира кметът на столицата.

Всъщност за средната сума, която ще трябва да извадите от джоба си за апартамент от около 100 кв.м е между 3000 и 5000 лева.