Тренчев иска оставката на Дянков
Тренчев иска оставката на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Константин Тренчев иска оставката на Симеон Дянков
57608
Константин Тренчев иска оставката на Симеон Дянков
Константин Тренчев иска оставката на Симеон Дянков
  • Константин Тренчев иска оставката на Симеон Дянков
  • Константин Тренчев иска оставката на Симеон Дянков

Конфедерацията на труда "Подкрепа" скочи срещу липсата на социален диалог с управляващите и за пореден път поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Причината е, че на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество не е съобщена идеята за въвеждане на 10% данък върху лихвите, а само ден по-късно финансовият министър внесе промените и те бяха приети от правителството. „Дянков си спести критиката за един ден, но такива номера не би следвало да се правят. Дори депутати от ГЕРБ не знаеха за промените в закона", коментира в интервю за Дарик лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

На този етап национални протести не се планират, "но никой не може да спре гражданите да изразят своето недоволството срещу този данък", допълни синдикалният лидер.

Финансовият министър Симеон Дянков си спести един ден по-малко критика, нарушавайки закона, коментира за Дарик лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, призовавайки Дянков за пореден път да си подаде оставката: „В началото на заседанието беше запитан за идеите за облагане на пенсиите, за диференцирана минимална работна заплата и т.н., той каза, че това са били споделени идеи, но по въпроса не е работено. Мина и замина националният съвет, има стенограма по въпроса, и на другия ден Министерският съвет, тоест той е внесъл бюджета, в който този въпрос е разглеждан, говоря за лихвите върху депозити. Освен това, на другия ден гледам и трите бюджета на НОИ, НЗОК и националния са гледани. Излиза, че той просто си е спестил да ни даде неща, които е бил длъжен".

Този 10% данък върху лихвите по депозитите на гражданите буди недоумение в обществото, смята Тренчев и допълва: „Това не е правилно. Ако се изповядва тезата, че трябва да обложим парите на богатите, нека да се наложи минимум, под който не се облагат. Загубата няма да бъде ужасяваща за хората, въпросът е, че не се прави по този начин. Всичко това щеше да стане ясно в дискусия примерно месец, месец и половина, защото това едва ли е мислено една вечер. А много жалко ще е, ако е мислено една вечер".

След консултации с останалите социални партньори синдикалистите ще сезират Върховния административен съд да отмени решенията на Министерския съвет от 10 октомври. Именно на това заседание кабинетът прие новият данък върху лихвите по депозитите.