С още 1 млн. лева отварят Созопол за нов клас туристи
С още 1 млн. лева отварят Созопол за нов клас туристи / netinfo

1 040 786,00 лв. е общата стойност на спечеления от Община Созопол проект за развитие на туризма. Съфинансирането от страна на созополската община е 70 903 лв.

Проектът е по Оперативна програма регионално развитие на тема „Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол".

Зад засуканото заглавие обаче са заложени конкретни мерки, като основно място от видовете туризъм заема морският, а градът е с много добре развита база, обясниха главният архитект на общината Румен Александров и зам. кметът Катя Стоянова,арх. Румен Александров .

Четири проектантски екипа са разработили проекти, които са обединени. Водеща атракция ще бъде старата част на Созопол, която през 1974 г. е обявена за град с архитектурно-историческа стойност.

Ще бъде изграден информационен център. Архитектурни обекти ще бъдат изложени под сградата на Общинския съвет в Созопол, където строителните работи вече започнаха. Предвидено е преоборудване на историческия музей.

Предвиден е още един изнесен обект, ситуиран в гр. Черноморец: Културно-анимационен център „Свети Никола".Предвидени са дейности за създаване на нови форми на алтернативен туризъм, а с проекта успешно ще бъдат презентирани и съседните на Созопол общини.

Дейностите ще приключат в края на следващата година. Гл. архитекст Александров е убеден, че строителните фирми ще успеят да се справят в срок, тъй като при провеждането на обществените поръчки са задали стойности доста по-ниски от заложените.