Нещо непочтено се играе около референдума, подозира Костов
Нещо непочтено се играе около референдума, подозира Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нещо непочтено се играе около референдума, подозира Костов
57585
Нещо непочтено се играе около референдума, подозира Костов
  • Нещо непочтено се играе около референдума, подозира Костов

ДСБ няма да подкрепи никакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест, особено направени в последния момент и свързани с облагане на каквито и да било доходи, включително и тези от лихви. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му от партията са съгласни да се обсъждат данъчните ставки едва, когато са наяве завършени реформи и стане ясно колко струва издръжката на държавния апарат и производството на държавните услуги в сферата на образование, здравеопазване, сигурност и др.

Във връзка с идеята на управляващите за облагане на спестяванията на българина, лидера на тъмносините обясни, че един опит да се промени системата за пряко облагане и намаляване по този начин на нетните доходи на хората ще доведе до хаос в системата: „Депутатите от ДСБ няма да подкрепят всякакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест, особено направени в последния момент, свързани с облагане на каквито и да било доходи, включително и тези от лихви".

Костов посочи още, че ДСБ не променя позицията си по въпроса за АЕЦ "Белене" и тя остава твърдо „против". По думите му партията ще изчака формулирането на въпроса, като не отстъпва от позицията си против референдума като противоконституционен: „Проследявайки реакциите на всички, които са се изказвали по АЕЦ Белене", ние ще изчакаме формулирането на въпроса и ще събираме подписи за атакуване на това решение, ако се пита в нарушение на конституцията и законите на страната пред Конституционния съд. Аз съм още по-убеден, че се играе нещо много непочтено и съдя по изречението на премиера Борисов, който казва, че е противоконституционен, ама ще го гласуват, както кажат. Защо трябва да се опорочи първия референдум, който да се проведе като неконституционен, аз не го разбирам, освен за да бъде прикрито нещо".

Според лидера на ДСБ атаките срещу него и негови колеги са се засилили, след като от партията са определили проекта „Белене" като най-голямата измама на българския посттоталитаризъм.