Финансистът Любомир Христов: Ще бъда щастлив да напиша чек на г-н Дянков
Финансистът Любомир Христов: Ще бъда щастлив да напиша чек на г-н Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Любомир Христов: Това управление е левашко
57576
Любомир Христов: Това управление е левашко
Любомир Христов: Това управление е левашко
  • Любомир Христов: Това управление е левашко
  • Любомир Христов: Това управление е левашко

Лихвите по депозитите и печалбите от хазартни игри трябва да се облагат, смята финансистът Любомир Христов. В предаването "Кой говори" по Дарик Христов заяви, че основният проблем на правителството е, че не може да овладее разходната част от бюджета и заради това се налага да въвежда нови данъци. Именно поради недобрата разходна част на бюджета страната ни не може да постигне по-голям икономически ръст, коментира още експертът.

Ето какво каза той пред Дарик: „Приходите в бюджета на България след 2008 г. намаляха постоянно и структурно. Грешката на това правителство се състои в това, че то не предприе необходимите реформи да приведе публичните разходи в съответствие с нормалните приходи, а обратно – търси възможности да увеличи приходите, за да изразходва публични средства по неясен, непрозрачен и неефективен начин. В този смисъл това управление е ляво. То дори е левашко управление, защото за три години не се научиха как да изведат България от кризата и неслучайно за разлика от Турция, за разлика от прибалтийските държави ние не можем да се възстановим с темпове на растеж под 2%, които се предвиждат и за догодина. В това е проблемът, а не в облагането на лихвите".

Относно идеята за облагането на лихвите от депозити, той коментира: „Аз лично съм засегнат, аз имам депозити и ще бъда щастлив да напиша чек на г-н Дянков за 10% от лихвите, които ще получа, защото имам депозит. Има хора, които няма да ги засягат тези лихви, защото нямат възможност да отделят за депозит".