Иран е получил важна информация за военния потенциал на Израел
Иран е получил важна информация за военния потенциал на Израел / снимка: Reuters, архив

В началото на октомври Иран е получил с помощта на безпилотен самолет твърде важна видеоинформация, засягаща подготовката на американски и израелски войски за съвместно учение. Това съобщиха британски медии, предаде ИТАР-ТАСС.

Стартирал на 6 октомври сутринта от Южен Ливан безпилотен летателен апарат е прекарал 3 часа във въздушното пространство на Израел, след което е бил свален от военновъздушните сили на страната в северната част на пустинята Негев.

"По всичко личи, че израелците изобщо не са били готови за подобна операция", се казва в коментар на Би Би Си.

Безпилотният самолет е успял да заснеме позиции на балистични ракети, основните летища, може би също и ядрения реактор на центъра в Димона.

По данни на британски издания става дума за най-новата модификация на иранския безпилотен самолет "Шахид-129". Апаратът, който може да лети 24 часа без прекъсване на разстояние до 2 хил. километра, бе представен миналия месец в Техеран, предава БТА. Според печата в Лондон сега "Шахид-129" за пръв път е бил използван в реална операция.

Изстрелян от експерти на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, безпилотният самолет е излетял от Ливан, минал е над Средиземно море, влязъл е във въздушното пространство на Израел близо до северната граница на ивицата Газа и се е насочил към ядрения център в Димона, изпращайки непрекъснат видеосигнал по време на целия полет. Според израелски военни, цитирани от британски медии, в конструкцията са използвани "неизвестни елементи от системата стелт" и затова апаратът не е бил открит навреме.

Ирански медии съобщиха, че военната авиация на страната е получила нови безпилотни летателни апарати "Хаазем" ("Решимост") с далечен обсег, които могат да носят ракети и да бъдат използвани за разузнавателни цели, отбелязва ИТАР-ТАСС.