Нещо за четене - епизод 18: Дан Лунгу - Как да забравиш една жена
Нещо за четене - епизод 18: Дан Лунгу - Как да забравиш една жена / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 18: Дан Лунгу - "Как да забравиш една жена"
57570
"Нещо за четене" - епизод 18: Дан Лунгу - "Как да забравиш една жена"
  • "Нещо за четене" - епизод 18: Дан Лунгу - "Как да забравиш една жена"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене”, Дияна Боева представя „Как да забравиш една жена” от Дан Лунгу.

„Може би нашето трансгранично сътрудничество с близка Румъния, трябва да започне с идеята за културното сътрудничество, защото проявявайки интерес към културата и литературата на съседите, можем да научим повече за себе и своята търпимост спрямо другите. Време е в Добрич да има дни на румънската литература и култура и това да не звучи шокиращо” – споделя Боева.

Дан Лунгу е един от превежданите съвременни румънски автори. Публикувал е книги с поезия, сборници с разкази и романи, както и няколко пиеси. Лунгу е и известен социолог (специализирал е в Сорбоната, преподава в университета в Яш) - известен е с анкетите и проучванията си за света на румънския преход и всекидневния живот при комунизма.

В книгата „Как да забравиш една жена” липсва социология, а идеята за близкото минало е по-скоро обстановка и преход към истинската тема – любовта или липсата на такава.

Случката около която се повествува е наглед oбикновена: Анди се връща от работа и открива, че Марга я няма. Само оставената бележка свидетелства, че жената някога е била наоколо. Животът за Анди от тук на сетне се стича като déjà-vu – споменът се превръща в завладяваща игра, която не просто гради разказа, но и те кара да се замисляш за изненадите от всякакъв род и тип. И дали изобщо могат да се избегнат. Болката от любовното осиротяване разкрива пътища навътре, към дълбоките мотиви за човешките действия.

Още за „Как да забравиш една жена” от Дан Лунгу – чуйте от Дияна Боева в звуковия файл: