Щат в Австралия публикува публичен регистър на педофилите
Щат в Австралия публикува публичен регистър на педофилите / снимка: sxc.hu

Първият в Австралия достъпен за обществеността регистър на лица, извършвали сексуални посегателства над деца, беше публикуван в интернет от полицията в щата Западна
Австралия, предаде ДПА.

Очаква се други австралийски щати да последват този пример и също да публикуват подобни указатели. Регистърът включва имената и снимките на около 50 нарушители.

Властите в Западна Австралия предупредиха гражданите да не използват данните, за да се саморазправят с лицата в списъка, като заявиха, че е незаконно да бъдат тормозени тези хора или да бъде разпространявана информация, взета от регистъра, предава БТА.

Уебсайтът има три нива на достъп. При първото всеки, който иска, може да види снимки или да се запознае с подробности за подходящи за дописка нарушители, които се укриват.

При второто гражданите могат да направят заявка и да им бъде предоставена снимка на който и да е рецидивист или опасен нарушител, живеещ в техния район или близките околности. Третото позволява на родителите да разберат от полицията дали дадено лице е извършвало сексуални посегателства над деца.