Цецка Цачева дари документи от Балканската война на музея в Ловеч
Цецка Цачева дари документи от Балканската война на музея в Ловеч / archiv.DarikNews

Копия от оригинални документи, представящи приноса на участниците в Балканската война от Ловешкия край, дари председателят на парламента Цецка Цачева на Регионалния исторически музей в Ловеч. „Да имат днешните наследници възможност да се докоснат до имената и делото на техните прадеди", каза тя, връчвайки ги на директора Иван Лалев. Той пък, от своя страна, й подари най-новите книги, издание на ловешкия музей.

Цецка Цачева дари документи от Балканската война на музея в Ловеч
netinfo

Ученият сподели и една своя идея, която е категоричен, че ще отстоява докрай - музеят „Васил Левски" в Ловеч да придобие статут на национален. „Желая на г-н Лалев да извади достатъчно силни аргументи в подкрепа на тезата си, а аз бих била на страната на по-добре аргументиращия се", дипломатично заяви Цачева в отговор на журналистически въпрос ще подкрепи ли историка.

Цецка Цачева бе и в родното си село Драгана, Угърчинско, където откри възстановения с нейното изключително съдействие паметник на участниците в Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913 г.). На музейната сбирка в селото тя връчи оригинални документи на местни герои, участвали в Балканската война. „Сърцето бие по-силно на мястото, където са корените ти. Силата е на емоциите и на вълнението, защото когато видях събралите се хора, си дадох сметка, че почти няма драганчанин, който да няма близък, паднал във войните за обединението на България", каза тя за посрещането си там.

Председателят на парламента посети Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак и бе гост на празника на Троян. Тя присъства на тържествената церемония-спектакъл „Искри" с участието на Националната гвардейска част на централния площад в града.