Цачева: Ще има дебат в парламента за данъка върху лихвите и той няма да е лек
Цачева: Ще има дебат в парламента за данъка върху лихвите и той няма да е лек / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви в село Орешак, че ще има дебат в парламента за въвеждане на данък върху лихвите и той няма да е лек. Така тя коментира призива на президента на страната Росен Плевнелиев предложението на Симеон Дянков да се подложи на сериозен дебат.

"Парламентът винаги е подхождал сериозно със средствата на парламентаризма да се обсъждат спорните идеи. Въпреки че, когато хазната има нужда от приходи, трябва да се обърнем към добрите практики на държавите членки на Европейския съюз, където този механизъм е познат", каза Цачева пред БТА.

В село Орешак тя посети Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаятите. След като разгледа залите с експонатите в изложението и видя как се правят глинени съдове и как се тъче на стан, Цачева покани представителите на занаятите на нарочно изложение в Народното събрание. То ще бъде организирано в началото на следващата зимна сесия през януари.

Председателят на парламента заяви още, че в бюджета за тази година се заделят повече средства за дейците на културата, а в това число и на занаятите.

"Неповторимата атмосфера на Орешак в съчетание с Троянския манастир, с ръцете и душите на майсторите на троянските традиционни занаяти е нещо, което ме изпълва със самочувствие, че съм в моя роден край, на север от Стара планина", каза Цецка Цачева.

Тя се включи и в тържествата по повод празника на Троян.