Стотици тестваха алкохолните очила във Велико Търново
Стотици тестваха алкохолните очила във Велико Търново / снимка: организатори

Стотици се включиха този уикенд във Велико Търново в тестове с „алкохолни очила". Инициативата е част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор" и за първи път гостува в старата столица. Основната й цел е да повиши информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

„Алкохолните очила" възпроизвеждат наличието на различни промили алкохол и показват  на практика как алкохолът променя реакциите на водачите - те виждат размазано, със забавени реакции са, нямат реална преценка за разстоянията.

Великотърновци пробваха различен вид очила, възпроизвеждащи наличието на промили съответно от 0,4 до 0,6 промила и от 0,8 до 1,5 промила. По време на тестовете всички участници бяха подложени на „изпитания" - те трябваше да се опитат да ходят по права линия, да се  здрависват с приятел, а някои от тях опитаха да направят везна, докато са с очилата. По този начин те успяха да разберат, въз основа на собствен опит, по какъв начин алкохолът променя реакциите им. Всички споделиха, че е недопустимо да се шофира в подобно състояние.

По данни на МВР от началото на годината до края на август във Великотърновска област са регистрирани 32 тежки пътни инцидента, в които участниците са употребили алкохол. При 11 от произшествията участниците са имали налични до 1.2 промила алкохол в кръвта, а 21- над 1,2 промила алкохол в кръвта. За същия период миналата година броят на тежките катастрофи е бил 49. При 13 от тях участниците са имали до 1.2 промила алкохол в кръвта, а 36 - над 1,2 промила.

В национален мащаб броят на катастрофите, причнени от употребата на алкохол, намалява.  От началото на годината до края на септември от общо 4 667 автопроизшествия, причинени от употребата на алкохол са 306 тежки катастрофи.

Следващия уикенд (20-21 октомври) тестовете с „алкохолните очила" продължават в Стара Загора.