Стотици военни излязоха на мирно шествие
Стотици военни излязоха на мирно шествие / DarikNews.bg, Тина Ивайлова
Майор Иван Милов
57547
Майор Иван Милов
Руси Гочев
Полковник Николов
Тодор Денев
  • Майор Иван Милов
  • Руси Гочев
  • Полковник Николов
  • Тодор Денев

Стотици военни, техните семейства, както и много резервисти се включиха в мирното шествие, организирано от легия „Раковски", което се проведе в София. Те се събраха пред Паметника на незнайния воин, където с едноминутно мълчание почетоха паметта на геройски загиналите във войните. До шествието на военните се стигна, след като никой от управляващите не отговори на изпратеното отворено писмо от легияРаковски". С него униформените поискаха да не им се увеличават заплатите, но за сметка на това да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране.

Под звуците на „Край Босфора шум се вдига" и „Велик е нашият войник" мирното шествие тръгна от Паметника на незнайния войн, премина през министерствата на финансите и отбраната и приключи на площад „Независимост". Пред Паметника на незнайния воин председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов обясни, че започват своето шествие от този паметник, защото като българи помнят славата на нашите предци, загинали във войните и опазили честта на българския воин. Майор Иван Милов цитира военния историк, подполковник от запаса Петър Ненков: "Точно преди 100 години се случи нещо невъзможно. Всички българи бяха забравили най-ярката черта от своята народопсихология - завистта, и бяха като едно цяло". Словата са по повод мобилизацията на войската за Балканската война".

Стотици военни излязоха на мирно шествие
netinfo

„Не сме съгласни с предложенията за пенсионната реформа, защото в тях има скрити уловки", каза полковникът от резерва Руси Гочев, бивш председател на легия „Раковски".

За да подкрепи военнослужещи на мирното шествие бе и друг полковник от резерва Никола Николов.

Шествието на военните подкрепиха и 50 души от синдиката на служителите на затворите в България, които също протестираха това лято заради лоши условия на труд. „Подкрепям това шествие, защото смятам, че не е нормално българските офицери да са най-ниско заплатени", заяви старши надзирател Тодор Денев от пазарджишкия затвор, председател на Синдиката на служителите на затворите в България

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 брутни заплати при напускане на армията. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

От легия „Раковски" предлагат да се въведе 5 години гратисен период за въвеждането на тези промени или когато военен достигне стажа за пенсиониране, до навършване на изискваните години да взема процент от полагаемата му се пенсия.

Стотици военни излязоха на мирно шествие
netinfo