Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив, смята Калфин
Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив, смята Калфин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калфин: Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив
57538
Калфин: Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив
Калфин: Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив
  • Калфин: Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив
  • Калфин: Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив

Плоският данък още от въвеждането му не е справедлив данък. Той облага хората с ниски данъци пропорционално много повече отколкото хората с високи доходи. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик евродепутатът от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин.

„По принцип хората с по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци. Так е по целия свят и така е по-справедливо. Защото аз виждам същата дискусия сега и по данъка за лихвите. Пълни глупости се говорят. Включително и от председателката на бюджетната комисия в парламента, и от Симеон Дянков. Казват, че по-богатите ще плащат повече, защото имат повече депозити в банките. Това не е вярно”, посочи Калфин.

Факт е, че този данък облага хората с ниски депозити в банките, с малки спестявания. Когато имате 100 лв. - 10 лв. от тези 100 лв. са много. Когато имате доход от 1000 лв. 100 лв. от тези 1000 лв. са по-малко, имате още 900 лв. Така че относителната тежест на плоския данък или на подобно облагане на лихвите натоварва хората с ниски спестявания.

Пред Дарик Ивайло Калфин коментира още, че Симеон Дянков е „един изключително объркан човек”. „Омръзна ми от това сутринта как ще се събуди финансовият министър и вечерта в какво настроение ще е”, изтъкна евродепутатът и допълни: „Аз съм изключително изненадан от Симеон Дянков и се чудя как той може да бъде финансов министър в една съвременна държава в ЕС. Или той не е в час, или мисли, че цялата държава нещо не разбира от елементарни неща”.

В момента с този данък върху лихвите на депозитите директно се ощетяват хората с ниски спестявания. Тези хора не могат да се занимават с инвестиции. Факт е обаче, че държавата си свърши резервите и Дянков сега търси пари. Това е израз на безсилието към реформите, които ГЕРБ трябваше да направи, каза още Калфин.