Иван Костов видя вратички за заобикаляне на новия данък
Иван Костов видя вратички за заобикаляне на новия данък / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Костов: Има сериозни възможности да се заобиколи данъкът
57537
Костов: Има сериозни възможности да се заобиколи данъкът
  • Костов: Има сериозни възможности да се заобиколи данъкът

Не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик Иван Костов.

Банките не могат да внасят данъка върху лихвата по депозита, защото така се създават многобройни възможности за заобикаляне на данъчното облагане, коментира лидерът на Демократи за силна България.

„Банките, ако бъдат обложени, ако бъдат накарани да отделят от своя доход, от лихвите, неминуемо ще извършват такива операции, с които ще се компенсират. Задължително е - или ще вдигнат такси, или ще вдигнат процента по кредитите и т.н. Освен това в медиите се обърна внимание - НАП разкрива банкова тайна за вложителите”, заяви Костов.

Тезата на финансовият министър Симеон Дянков, че в другите страни от Европейския съюз подобен данък съществува, Костов коментира така:

„Това става като всички доходи влизат в един куп - всичко се декларира, и след това се облага. Там е малко по-друга системата. Облагането върху източниците не се предпочита. Да не говоря много професионално, но ако се сравняваме с Европа, трябва да е ясно, че там има друга система на облагане на преките данъци на домакинствата, има признаване на част от разходите на домакинствата по най-различни причини - примерно за обслужване на кредити, за програми за енергийна ефективност и т.н., част от разходите от брутните приходи се намаляват с тези разходи, които държавата се стреми целенасочено да стимулира, за да се решат въпроси от типа например на енергийната ефективност. Т.е. системата е съвършено различна от българската и ние не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане, и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи и за начина на облагане”, обясни още Костов.

За бюджета за 2013 г. Костов каза, че не би допуснал рисковете, които Министерство на финансите е допуснал, слагайки си розови очила и създавайки толкова малко резерви в бюджета, така се обричаме на неизпълнение на бюджета след изборите. И ще започне същата вакханалия, каза Костов. Според него хората избраха ГЕРБ на власт, защото те са излезли със същата програма като на Синята коалиция за изборите.