Пенев: До утре да играем, Дания няма да ни бие, явно някой се притеснява от нас
Пенев: До утре да играем, Дания няма да ни бие, явно някой се притеснява от нас / Reuters

Националният селекционер Любослав Пенев остана много доволен след равенството 1:1 с Дания в световната квалификация между двата тима на „Васил Левски. Пенев се изказа и остро срещу съдиите, като сподели, че в трети мач поред реферите свирят срещу България.

„Който разбира от футбол, трябва да честити точката, но не трябва да забравяме, че загубихме две. Срещу Италия не бяхме рентабилни в ситуациите които създадохме, но това ще го подобрим“, добави той.

„В трети пореден мач мисля, че почва да се свири пристрастно. Не е нормално, идва ми леко в повече. Не е случайно, дано да бъркам“, каза още националният селекционер на България и продължи: „Смело мога да заявя, че загубихме две точки. Благодаря на момчетата за характера, за мъжеството, и благодаря на фантастична публика, която ни подкрепи в целия мач, благодаря им."

Пенев се спря много сериозно върху отсъжданията на френската съдийска тройка, чиято компетентност и способност да ръководи световна квалификация, той постави под въпрос.

"Не зависи от нас, но съдийската бригада развали празника. Защото този мач нямаше как да ни се изплъзне. Загубихме отново две точки, не по наша вина. Не искам да наливам масло в огъня, сами трябва да направите анализа, и да не спестите коментар за това, което наблюдаваме вече в три квалификации в България," обърна се той към медиите. "Не искам да стигам надалече, не обичам да коментирам съдиите, работа е на журналистите да дадат оценка за съдиите за тези три мача в София."

"Явно има хора, които се притесняват, че нашият отбор се справя добре, върви нагоре, предлага стойностен футбол," намекна наставникът за намеса от страна на останалите футболни сили в нашата група В. "Това е сериозна подигравка за труда на всички ни. Трима съдии решават съдбата на мача. Нека се реши между 11 от Дания, и 11 от България, водещите фигури са футболистите. Приемам съдия да се обърка, но не и когато има такава очевадна разлика в критерия. Не съм убеден, че тези съдии бяха подготвени за световни квалификации. Не казвам, че е тенденциозно, просто забелязвам разлика в критерия“, сподели Пенев.

„Указанията бяха за агресивна игра, преса в противниковата половина, и да не се оставя Дания да разиграва топката. Това се получи, момчетата изпълниха перфектно своите задачи," продължи Пенев.

Селекционерът бе категоричен по въпроса, дали е имало картон за Иван Бандаловски: "Червеният картон на Бандаловски е пресилен, той дори не е за жълт. По моята информация той първи е достигнал до топката, и след като е попитал съдията за картона, е видял, че му показва червен.“

За следващите мачове, и по-специално този с Чехия след няколко дни, Пенев отбеляза:„Лесно няма. Както виждате, се справяме много добре. Не случайно казах, че разчитам на абсолютно всички футболисти. За мен всички са еднакви и ги слагам под един знаменател. Аз имам 23-ма, всеки се бори за титулярно място, и според различни критерии решаваме кой да играе.“

„Искам момчетата да са сериозни и отдадени на играта. Не искам съдия, който да помага, искам такъв, който да свири каквото има, когато има картон – има, когато има дузпа – има. Не искам да се свири 50/50, а да се свири както трябва. Развалиха ни празника, и това е сериозна обида, не е малко три мача вече поред. Явно притесняваме отборите от нашата група," отново се върна на рефера Пенев. "Дания не ме изненада с нищо, и мисля, че се видя в тези 30 минути. До утре да играем, няма да ни бият, 11 срещу 11. Даже с 10 души, пак ние бяхме по-добрият отбор. Уверявам ви, че футболистите са добре подготвени. Два сериозни мача през три дни не се случват на всички. Но искаме да ни гледат, да ни забележат, трябва да сме ОК. Футболистите ще помогнат, за да се завърши тази процедура.“

„След тези три мача мога да кажа само, че се представяме много добре, печелим точки, възвръща се самочувствието, както на отбора, така и на публиката. Днес се показа синхронът между националния отбор и публиката. Вървим напред и когато теглим чертата, ще видим кой къде ще играе. Не искам да изпадам в хвалебствия, но се вижда, че малко по малко ние сме фактор. Нещата започват да се променят,“ допълни младият специалист.

„Моята философия е да не правим сметки, а да печелим мача. Където и да е, ние ще сме подготвени, няма да се задоволяваме с хикс или загуба. Манталитет на победител, на това ще ги учим. Ние излизаме, за да търсим конкретна цел, с много положителна енергия и мислене, защото футболистите, с които разполагам, имат самочувствие и технически качества, на този етап съм много-много доволен“, добави селекционерът.

„Трите отбора, с които играхме като домакини, останалите са проучили нашата игра, ние знаем силните и слабите страни на всички. Ние умеем да играем добре и като гости, и като домакини. С оглед на това, което се работи, и което прави отборът, се оформя един комплексен състав – не ни притеснява, и ни е удобно да играем, и като гости, и като домакини, и в дефанзивен, и в офанзивен план. В приятелските срещи се представихме добре и като гости, и се надявам да го повторим,“ каза Пенев за предстоящото първо гостуване за България в квалификациите.

„Футболистите няма да излязат от ритъм, не са излизали от ритъм, няма да има проблеми. Те може би останаха измамени, излъгани, неудовлетворени от това, което правят, и то им бива отнето с много лека ръка. Тези хора, съдиите, трябва да си променят критерия. Аз се поставям на мястото на момчетата, не е справедливо. Нека да ни бият, но да го направят с игра“, завърши селекционерът Любослав Пенев.