Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир
Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир / Reuters

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поздрави ЕС за присъдената му Нобелова награда за мир, предаде Франс прес. Клинтън смята, че отличието е признание за единна и посветена на мира Европа. Тя посочи, че Нобеловата награда за мир е получена благодарение на усилената работа и на верността към европейската идея, засвидетелствана от лидерите и гражданите на всички европейски страни, отбелязва БТА.

Италианският премиер Марио Монти пожела Нобеловата награда за мир да даде на ЕС повече сила и повече вяра в успеха на европейската идея, предаде Франс прес. Той изрази надежда, че европейските правителства и граждани ще работят по-усилено и по-уверено за един по-сплотен и солидарен ЕС, който същевременно да е по-отворен към останалата част на света.

Израел поздрави ЕС за присъдената му Нобелова награда за мир, предаде ДПА, като се позова на изявление на израелското министерство на външните работи. В него се подчертава, че най-големият успех на ЕС се изразява в това, че е успял да установи мир в Европа след двете световни войни. Това трябва да бъде повод за вдъхновение за всички народи по света, се казва в израелската реакция. В изявлението се посочва, че разумът и компромисът са помогнали на страните от ЕС да преодолеят враждата и миналите конфликти и да установят добри междусъседски отношения, взаимно доверие и сътрудничество в името на общото благо. ЕС е призован да продължи да бъде бдителен към проявите на расизъм и антисемитизъм в страните членки.