Плевнелиев: Референдумите трябва да са за стратегически въпроси, а не за конкретни проекти
Плевнелиев: Референдумите трябва да са за стратегически въпроси, а не за конкретни проекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Формулировката на въпроса за референдума трябва да изключва от себе си АЕЦ Белене, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според него референдумите трябва да се провеждат по стратегически въпроси, а не по отделни проекти.

Президентът провежда консултации с парламентарно представените политически партии за формулирането на въпроса за допитването за втора атомна централа у нас.

„Въпросът вече не е дали, а как да направим референдума. От това какъв ще бъде въпросът зависи дали гражданите ще бъдат улеснени в избора си или максимално затруднени. От въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ще затъне в юридически хватки, процедури и това ще обезвери хората", каза президентът.

Той смята, че е важно как ще протекат дебатите в Народното събрание и е категоричен, че парламентът трябва да осигури възможността на гражданите да направят информиран избор.

Държавният глава подчерта, че провеждането на референдум е подходящо, когато може да се зададе ясен въпрос, който да получи своя категоричен отговор. „Моето мнение е, че хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси, както и по конкретни проекти. Големият въпрос пред нас днес е дали въпросът, така, както е зададен, е достатъчно ясен и еднозначен за гражданите или има нужда от преформулиране", коментира той.

Президентът напомни, че в момента формулираният от БСП въпрос е „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка Белене". Според държавния глава този въпрос е некоректен, объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да бъдат противоречиви, а и не изчерпва всички възможности за избор.

Чуйте цялото изказване на президента:

 

Изказването на президента можете да прочетете ТУК

В края на март правителството и парламентът взеха решение за спиране на проекта за строителство на втора атомна централа у нас при Белене. Това накара БСП да инициира подписка за провеждане на референдум дали хората искат атомната енергетика в страната да се развива чрез изграждане на електроцентралата. Социалистите събраха над 700 000 подписа. Те бяха проверени от ГРАО и се оказа, че събраните валидни подписи са над необходимия праг от 500 000. „Нека в интерес на демокрацията, уважавайки над 500 000 подписа на български граждани, да направим референдум. Но да го направим както трябва", коментира наскоро президентът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви готовност в „Седмицата" на Дарик за промяна на въпроса в референдума, като бъде поставен акцент и на държавното участие в проекта. „Да, да се допълни: Искате ли развитието на българската ядрена енергетика чрез изграждане на атомна електроцентрала на площадка Белене с ключово и контролиращо участие на българската държава", заяви лидерът на социалистите.

Според финансовия министър Симеон Дянков референдумът може да се финансира от партиите пропорционално на държавната субсидия. Мнозина обаче заявиха, че тази идея противоречи на законодателството. За провеждането на референдума са необходими около 30 млн. лева.