Европейският съюз спечели Нобеловата награда за мир
Европейският съюз спечели Нобеловата награда за мир / снимка: Reuters

Нобеловата награда за мир за тази година се присъжда на Европейския съюз за заслугите му в обединяването на континента, обяви норвежкият Нобелов комитет, предадоха световните агенции.

Освен ЕС сред фаворитите бяха беларуският правозащитник Алес Беляцки, руската му колежка Людмила Алексеева, мексиканският епископ Хосе Раул Вера Лопес.

Комитетът похвали ЕС за възстановяването на Европа след Втората световна война и за ролята му в разпространяването на стабилност в бившите комунистически страни след падането на Берлинската стена през 1989 година. В мотивите на комитета се посочва, че в продължение на шест десетилетия ЕС съдейства за "напредъка на мира и помирението, демокрацията и правата на човека в Европа".

Наградата на стойност 1,2 милиона долара ще бъде връчена на представител на ЕС на церемония в Осло на 10 декември, припомня БТА.

Присъждането на приза се възприема като морален стимул за 27-членния европейски блок в настоящата му борба с дълговите кризи, посочва Ройтерс.

"Понастоящем ЕС изживява големи икономически затруднения и сериозни социални безпокойства. Норвежкият Нобелов комитет иска да се съсредоточи върху това, което смята за най-важния резултат за ЕС: успешната му борба за мир и помирение и демокрация и за демокрация и права на човека. Стабилизиращата роля на ЕС помогна за превръщането на Европа от континент на войната в континент на мира", обяснява решението си Нобеловият комитет.

При оповестяването на тазгодишния носител на наградата председателят на комитета Турбьорн Ягланд каза още, че тя е "послание към Европа да направи всичко възможно да запази постигнатото и да продължи напред". Той предупреди, че наградата е и напомняне за това какво би било загубено, ако "съюзът позволи да се разпадне".

Европейският съюз спечели Нобеловата награда за мир в конкуренцията на 231 кандидати, сред които руски дисиденти и религиозни лидери, работещи за помирението между мюсюлмани и християни, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва също, че мнозина норвежци остро възразяват срещу решението на Нобеловия комитет, което възприемат като заплаха към суверенитета на Норвегия. "Намирам това за абсурд", каза за норвежката телевизия НРК Хелмин Олаусен, ръководител на движение против влизането на Норвегия в ЕС. По думите му ЕС е търговски блок, който съдейства за това много страни в Латинска Америка и другаде по света "да бъдат държани в бедност".

Гражданите на Норвегия отхвърлиха на два референдума през 1972 и 1994 г. предложението за встъпване на страната в ЕС. Страната благоденства извън съюза, отчасти поради големите си залежи на природен газ и петрол.