Започват политически консултации за въпроса на референдума
Започват политически консултации за въпроса на референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Консултации за формулиране на въпроса на референдума за АЕЦ „Белене”
57485
Консултации за формулиране на въпроса на референдума за АЕЦ „Белене”
  • Консултации за формулиране на въпроса на референдума за АЕЦ „Белене”

Консултации за формулиране на въпроса на референдума за АЕЦ „Белене” ще бъдат проведени между държавния глава Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии. Инициативата за допитването до народа е на БСП, като политическата сила събра повече от 500 000 подписа с искане за референдум. Валидността на подписката бе обявена от управляващите, малко след като в парламента бе представен американският инвеститор „Глобъл Пауър Консорциум”, който е проявил интерес към строителството на втората атомна електроцентрала у нас.

Инициативата за референдум за строителството на АЕЦ „Белене” дойде след като правителството официално се отказа от централата пред руските партньори на страната ни. След това парламентът потвърди това решение, но малко по-късно се появи американски инвеститор с интерес към централата. Още тогава президентът Росен Плевнелиев заяви, че бъдещето на централата трябва да се реши след допитването до хората. „Нека в интерес на демокрацията, уважавайки над 500 000 подписа на български граждани, да направим референдум. Но да го направим както трябва”, коментира президентът.

След появата на чуждия инвеститор и замразяването на преговорите с него заради референдума, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви готовност в „Седмицата” на Дарик за промяна на въпроса в референдума, като бъде поставен акцент и на държавното участие в проекта. „Да, да се допълни: Искате ли развитието на българската ядрена енергетика чрез изграждане на атомна електроцентрална площадка  в Белене с ключово и контролиращо участие на българската държава”, заяви лидерът на социалистите. 

Според финансовия министър Симеон Дянков референдумът може да се финансира от партиите пропорционално на държавната субсидия. Мнозина обаче заявиха, че тази идея противоречи на законодателството. За провеждането на референдума са необходими около 30 млн. лева.