Лечението със стволови клетки - най-напредналото постижение в молекулярната медицина
Лечението със стволови клетки - най-напредналото постижение в молекулярната медицина / www.sxc.hu
Лечението със стволови клетки - най-напредналото постижение в молекулярната медицина
57484
Лечението със стволови клетки - най-напредналото постижение в молекулярната медицина
  • Лечението със стволови клетки - най-напредналото постижение в молекулярната медицина

На път сме да разберем първите официални резултати от въздействието на трансплантирани стволови клетки при болни от диабет, церебрална парализа, миокарден инфаркт и други заболявания. Това обясни за Дарик проф. Роджър Дейнти, директор на първата акредитирана частна семейна банка за стволови клетки „Future Health BIOBANK". Специалистите са категорични, че с клетките, съдържащи се в тази банка, могат да се лекуват повече от 80 заболявания. При желание на родителите, стволовите клетки могат да бъдат взети от всяко дете, като това трябва да се случи при самото му раждане. След това тези клетки могат да се съхраняват в такъв тип банки до 25 години, категоричен е проф. Дейнти.

Пет много важни клинични изпитвания вече са в развитие, което е на път да ги превърне в нормални методи за лечение, обясни проф. Дейнти:

„Първият случай е в болницата за деца в град Хюстън в САЩ. Онова, което се прави там, е да се използват собствените стволови клетки на децата, които са с увреден слух. Тези клетки се инжектират в ухото и по този начин се възстановява онази част, която отговаря за чуването. Резултатите до момента наистина са окуражаващи.

Вторият случай е изключително важен, защото се отнася до лечението на диабет от тип 1. Става въпрос за хора, които са инсулино зависими вече в продължение на няколко години. При тях са използвани стволови клетки, както от кръвта, така и от тъканите на пъпната връв.

Третият случай се отнася до лечението и възстановяване на сърдечния мускул при болни с инфаркт на миокарда. Тук става въпрос за лечение, което замества двойни и тройни байпаси, както и открита сърдечна операция.

При четвъртия случай говорим за болна от церебрална парализа и страдащи от мозъчни увреждания деца. Тук проучванията са две, като едното обхваща 400 деца. При 95 процента от тях вече са наблюдава или пълно излекуване, или значително подобрение.

Последният случай касае заболяване, което се нарича анемия на Фанкони. Това е болест, при която костният мозък се разпада, което от своя страна води до увреждане на имунната система. Мога да ви дам пример с дете, на което бяха трансплантирани клетки от собствената му сестра. След известно време детето започна да произвежда нормален брой червени и бели кръвни телца. В момента то посещава училище, може да играе футбол и така нататък, защото то се превърна в едно нормално дете, нямащо нищо общо с детето преди трансплантацията. Това е толкова интересна история, че Дори ББС се съгласи да направи документален филм за нея."

В България около 1500 семейства са предпочели да дадат за съхранение стволови клетки. Това са около 2% от ражданията или 10 пъти по-малко в сравнение с Европа, обяви Величка Пеева, управител на Медицински център „Афродита". Стволовите клетки са "основните" клетки, които имат способността да възстановят функциите на кръвната, имунната, сърдечната система и органите в човешкото тяло. Уникалността на тези клетки се състои именно в това, че те могат да създават други типове клетки.

„Това е моят малък свят. Това е един молекулярен свят, който обаче е изключително важен, защото считам, че през следващите няколко години ще бъдат направени пробиви в областта на медицината и всички те ще бъдат на принципа „Тялото лекува себе си". Тоест, използвайки собствените стволови клетки, болните ще преодоляват различни заболявания. Това е може би най-напредналото и най-високотехнологичното постижение в молекулярната медицина и в скоро време очакваме големи пробиви и невероятни резултати."