Сирийският самолет, принуден да се приземи в Анкара, превозвал боеприпаси
Сирийският самолет, принуден да се приземи в Анкара, превозвал боеприпаси / снимка: БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че сирийският пътнически самолет, който беше принуден да кацне в Анкара, е превозвал произведени в Русия муниции, предназначени за сирийското министерство на отбрана, съобщи Ройтерс.

Турските власти наредиха на пътнически самолет на "Сириън еър", който пътуваше от Москва за Дамаск, да кацне късно снощи в Анкара след получаване на разузнавателна информация за възможна оръжейна пратка и конфискуваха част от товара му.

Ердоган каза пред журналисти днес, че Турция все още проверява товара и "каквото е необходимо, ще последва", предаде Асошиейтед прес.

Турският премиер изтъкна, че влизайки във въздушното пространство на Турция, самолетът на "Сириън еър" е нарушил международните правила.

"В никакъв случай не се допуска транспортиране на такива товари на борда на граждански самолети, особено на продукция на отбранителната промишленост, оръжия и боеприпаси. На борда на такива самолети даже партида джобни ножчета не могат да се пренасят", посочи турският премиер.

Той заяви, че не може да назове източника на разузнавателната информация, който е съобщил на Анкара за характера на пренасяния от сирийския самолет товар.

Ердоган посочи също, че след приземяването на самолета турските власти са осигурили необходимите условия за почивка на пътниците и удовлетворяване на потребностите им.

Сирия отрече, че задържаният Еърбъс А320 е пренасял незаконен товар. /БТА/