Според Добрев увеличаването на депозитите ще се превърне в инвестиции
Според Добрев увеличаването на депозитите ще се превърне в инвестиции / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според Добрев увеличаването на депозитите ще се превърне в инвестиции
57481
Според Добрев увеличаването на депозитите ще се превърне в инвестиции
  • Според Добрев увеличаването на депозитите ще се превърне в инвестиции

Удовлетворяващ ръст на икономиката ще бъде 3%, а не малко над 1%, както е заложено в макрорамката за следващата година. Това заяви икономическият министър Делян Добрев. По думите му икономиката трябва да се стимулира както от потреблението, така и от инвестициите. Добрев е категоричен, че наличието на големи депозити в банките е предпоставка за инвестициите, тъй като те са кредитен ресурс, който може да бъде върнат в икономиката. На въпрос как ще се промени поведението на клиентите на банките, когато и лихвите по депозити на гражданите се обложат с 10-процентна ставка, Добрев отговори: „Предстои да видим". Помолен да коментира хипотезата гражданите да изтеглят депозитите си, икономическият министър предположи, че те или биха потребявали повече, или биха инвестирали в нещо.

Ето какво каза Добрев: „За мен удовлетворяващ ръст на икономиката е над 3%. Бюджет 2013 се фокусира до голяма степен върху доходите на хората, върху доходите на пенсионерите и увеличение на заплати в някои сектори, което със сигурност ще повлияе положително върху потреблението. Тази година виждаме леко възстановяване на потреблението, за съжаление то не е достатъчно. Аз повече бих се радвал, ако нашата икономика расте благодарение на инвестициите, а не благодарение само на потреблението. Но то също има своята роля, своя принос за икономическия растеж".

Хубавото в увеличаването на депозитите в банките е, че в средносрочен план се превръщат в инвестиции. Банките връщат тези пари обратно в икономиката под формата най-често на инвестиционни кредити.

- Делян Добрев

Това, че българският бизнес не харесва идеята за облекчение откъм осигурителни вноски на големите инвеститори, Добрев коментира така: „Това, което сега правим, е за големите инвеститори, без значение дали те са чуждестранни или български. Всеки инвеститор клас А и Б ще има право на тази привилегия, с което ще стимулираме реинвестицията в страната дори на компании, които в момента са тук. По отношение на малкия и средния бизнес според мен приоритетът трябва да бъде да намаляваме административната тежест и ние го правим".