Южен централен район е четвърти в страната по социално-икономически показатели
Южен централен район е четвърти в страната по социално-икономически показатели / netinfo

Южен централен район за планиране е четвърти от шесте в страната по социално-икономически показатели, отчетоха на заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на ЮЦР, което се проведе в Кърджали. Управителят на обединение „Форум консултанти за развитие на ЮЦР" Здравко Сечков, представи социално-икономически анализ на района, който се отличава с видими междуобластни различия, неблагоприятна демографска картина, ниско равнище на доходите и спад в заетостта.

Заседанието бе ръководено от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, а в него участваха областните управители на Пловдив - Здравко Димитров, на Хасково - Ирена Узунова и на Пазарджик - Дончо Баксанов, както и представители на местната власт, управляващите органи на оперативните програми на ЕС, социално-икономическите партньори и др.

В хода на заседанието бе предоставена информация за подготовката на оперативните програми за периода 2014-2020 г, с която са ангажирани тематични работни групи. Областният управител Иванка Таушанова докладва за ОП „Развитие на човешките ресурси".

Борислав Тафраджийски от Обединение „Регионални анализи за 2014+" представи SWOT - анализ на нуждите на ОП „Регионално развитие" - 2014-2020 г, с оглед идентифициране на силните и слабите страни, възможностите и заплахите през развитието на отделните райони и начините за териториално сближаване.