Президентът видя в данък „лихва намерение от кабинета да се раздвижи потреблението
Президентът видя в данък „лихва намерение от кабинета да се раздвижи потреблението / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Президентът видя в данък „лихва" намерение от кабинета да се раздвижи потреблението
57477
Президентът видя в данък „лихва" намерение от кабинета да се раздвижи потреблението
  • Президентът видя в данък „лихва" намерение от кабинета да се раздвижи потреблението

Облагането на депозитите с 10-процентен данък ще стимулира потреблението. Така президентът Росен Плевнелиев разтълкува решението на правителството за налог върху банковите влогове. Първоначално той призна, че идеята за данъка се е появила малко неочаквано, но след това видя икономическата логика в правителственото решение. Въвеждането на данъка трябва да бъде одобрено от парламента.

Първоначално президентът отказа да коментира въвеждането на данъка върху депозитите, с мотива, че иска да чуе повече аргументи в парламента. Въпросът заслужава сериозен дебат, категорично заяви Плевнелиев и допълни, че идеята се е появила изненадващо.

След това обаче видя в данъка начин да се борим с икономическата криза. „Двигателите на икономиката са три – потреблението, износа, инвестициите. Поради това, че в света няма лесни пари инвестициите не са на тези нива, които бихме искали да имаме, същевременно и темата с износа в момента поради забавянето на Китай, Бразилия и световната икономика, е в друга ситуация спрямо 2009 и 2010-а, затова правителството се фокусира върху потреблението. Но как да раздвижим потреблението, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви? Може би това се крие като икономическа обосновка зад решението, знаейки че потреблението е важен двигател на растежа, съответно да се търси чрез този данък да се раздвижи потреблението", коментира Плевнелиев.

От новия данък правителството очаква в хазната да влязат 120 млн. лева.