3 байпаса и аортна клапа сложиха на 70-годишна
3 байпаса и аортна клапа сложиха на 70-годишна / sxc.hu

Три байпаса и аортна клапа на 70-годишна жена поставиха лекарите от Клиниката по кардиохирургия на Университетска болница „Св. Георги". Това е един от най-тежките ми случаи за 10-те години работа на клиниката, обясни началникът д-р Заприн Въжев. Той допълни, че това е била втора сърдечна интервенция за жената. Преди 33 години тя е била оперирана по повод запушване на двете сънни артерии след усложнения от прекаран грип.

За 10 години през клиниката са минали близо 6 хиляди души в изключително тежко здравословно състояние, а смъртността се движи в поднормени за медицинската специалност нива - между 2 и 3 %. Има нужда от закупуване на нови реанимационни легла, хирургически инструментариум и ехокардиограф, каза още д-р Въжев.

Създателят на клиниката проф. Генчо Начев, който в момента управлява Университетска болница „Св. Екатерина" в София пожела успех на екипа. Той обясни успешния си стил на работа така: думите „няма" и „не мога" не съществуват при мен, не позволявам самоинициативи и стриктно следя попълването и спазването на медицинските протоколи. Нека не забравяме трудностите, защото те ни водят напред и на тях дължим успеха си, каза още проф. Начев.