Проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния
Проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния
57476
Проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния
  • Проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния

Когато на глава от населението се падат по 150 евро годишно за здраве, не можем да говорим за бюджет в здравеопазването. Това заяви кардиохирургът и директор на Университетска болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. По думите му проектобюджет 2013 за здравеопазване е по-лош от тазгодишния. Твърди се, че има повече пари, но всъщност здравното министерство разполага със 100 млн. лева по-малко, каза още проф. Начев.

Проф. Начев бе гост на честването на 10-ата годишнина от основаването на първата Клиника по кардиохирургия извън столицата - тази в Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. Като неин основател той получи почетен плакет и поздравителен адрес от изпълнителния директор на болницата проф. Карен Джамбазов.

Клиниката по кардиохирургия в Университетска болница „Св. Георги” е основана на 11 октомври 2002 г. от проф. Генчо Начев и първоначално разполага с две операционни, 17 стаи в стационара си и осем в отделението за реанимация. В момента операционните помещения са 3, а стаите в двата сектора - съответно 22 и 12.

Клиниката по кардиохирургия е единствената по рода си в Южна България и в нея се извършва пълният обем от сърдечносъдови интервенции - байпас хирургия, поставяне на сърдечни клапи, комбинирани операции, дисекиращи аневризми на аортите.

За 10 години сме излекували близо 6000 души в изключително тежко здравословно състояние, а смъртността се движи в поднормени за медицинската специалност нива - между 2 и 3%. В световен мащаб средно умират 3-4 на сто от пациентите, лекувани в кардиохирургични центрове.

Новини от Пловдив