Симеон Сакскобургготски: Чувството за благодарност помага и извисява
Симеон Сакскобургготски: Чувството за благодарност помага и извисява / archiv.DarikNews

"Винаги съм бил на мнение, че историята е една материя, която не е само за професори, а е много важна, за да се избягват понякога грешки или да се предотвратяват повторения на неблагоприятни събития. Историята също е памет и друго - тя е факт. Независимо от тълкуванията и интерпретациите - конюнктурни и временни, важни са фактите", каза Симеон Сакскобургготски при гостуването си в Плевен.

"И още по - важно за мене е чувството за благодарност, защото и то помага и извисява и мисля, че е гаранция за едно виждане на нещата по един по - човешки начин и не е изкривено от политически и други страсти.

"Тези, които ме познават знаят, че съм пестелив на думи така, че единственото, което бих казал е че трябва да гледаме напред, към бъдещето на тази страна. Нека бъдем всички убедени, че с общи усилия, България има не само чудесно бъдеще, но си е страна, която заслужава да бъде на нивото, което всички ние бихме искали", подчерта бившият премиер на България.

Симеон Сакскобургготски беше в Плевен за представянето на втория том на книгата "Руските паметници от Освобождението" с което се постави началото на поредица от събитиа по отбелязването на 135 години от освобождението на град Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи, първа мемориална структура на следосвобожденска България и 35 години от откриването на Панорама "Плевенска епопея 1877".