Ирина Бокова: ЮНЕСКО е в най-тежкото в историята си финансово положение
Ирина Бокова: ЮНЕСКО е в най-тежкото в историята си финансово положение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ЮНЕСКО се намира в "най-тежкото досега финансово положение", след като най-големият вносител във фондовете й САЩ замрази през миналата година вноската си. Това заяви днес пред репортери генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура Ирина Бокова, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че ЮНЕСКО изпадна във финансова криза след октомври 2011 г., когато израелският съюзник САЩ престанаха да дават пари на международната организация в знак на протест срещу решението й да приеме за пълноправен член палестинската автономна власт. Така ЮНЕСКО бе лишена от около 22 на сто от своите приходи и трябваше да съкрати разходите си, да спре назначенията на нови служители и да съкрати програмите си, каза Бокова. Тя обясни, че организацията, която определя обектите на световното културно наследство, подкрепя образованието и свободата на словото по света сред многото си други дейности, е започнала настоящата година с дефицит от 150 милиона долара в очертания за 2012-2013 г. бюджет от 653 млн. долара, предава БТА.

"Действаме при много тежки обстоятелства. За тази година събрахме пари, но това не е достатъчно в дълготраен план. Ние не закриваме ЮНЕСКО, но страните членки ще трябва да преосмислят бъдещия си път. ЮНЕСКО ще бъде осакатена", заяви Ирина Бокова.

По думите й светът разполага с пари, но в случая на става дума само за пари и е от интерес на САЩ да преразгледат позицията преди следващата година, когато може да бъдат лишени от право на глас в ЮНЕСКО заради неизплатени вноски.

Законодателството на САЩ забранява финансирането на агенция на ООН която признава пълноправно членство на група, която не е с международно призната държавност, пояснява Ройтерс.

За да компенсира недостига си от финансови средства, ЮНЕСКО създаде фонд за набиране на спешни помощи за осъществяването на своите програми. Бокова каза, че успяла да събере извънредни 69 млн. долара, в това число по 20 милиона долара от Саудитска Арабия и Катар, както и от по-малки дарители като Турция, Индонезия, Алжир и други.

Генералният директор на международната организация съобщи, че днес ще подпише споразумение с Норвегия за отпускането на 20 млн. долара за нуждите на програмите за образование и устойчиво развитие на ЮНЕСКО.