„Огняново К”  инвестира 20 млн. лева в нова технологична мощност
„Огняново К” инвестира 20 млн. лева в нова технологична мощност / netinfo

„Огняново К" АД, част от шведската „Плена Груп", откри нова технологична мощност - двушахтова реверсивна пещ от ново поколение, в завода на компанията край град Сливница.

Официален старт на новата мощност дадоха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на околната среда и водите Нона Караджова заедно с мажоритарните собственици Йон Шоборг и Матиас Шоборг и изпълнителния директор на „Огняново К" Николай Колев.

В условията на криза и несигурност „Огняново К", която е лидер на пазара на варови продукти у нас, не само инвестира и разширява производството си, но и успява само за 12 месеца да внедри иновация, която като цяло издига на ново технологично ниво бранша и повишава конкурентоспособността на българската варова индустрия.

В приветствиеито си към гостите Матиас Шоборг заяви, че за почти 20 години присъствие на българския пазар като чуждестранен инвеститор, Плена Груп винаги е разчитала на българския си мениджърски екип и подчерта, че този проект е реализиран изцяло от български компании - подизпълнители.

Огняново К  инвестира 20 млн лева в нова технологична мощност
netinfo

Министър Добрев поздравява собственика Йон Шоборг за инвестицията

„Точно тези трудни времена отделят силните от слабите компании, слабите се свиват и опитват да оцелеят, а силните затвърждават позициите си. Инвестиция като тази в „Огняново К" повишава конкурентоспособността на нашата икономика и аз ги поздравявам за това", заяви министър Добрев в обръщение към домакините.

Освен чисто икономически, новата мощност има и сериозен екологичен ефект - утилизацията на варовика е увеличена двойно в сравнение с досегашните технологии, което позволява минимизиране на отпадъка и цялостно по-ефективно, респективно щадящо природата, използване на ресурсите, включително скъпите горива.

 

Огняново К  инвестира 20 млн лева в нова технологична мощност
netinfo

Изпълнителният директор на Огняново К Николай Колев показва на министрите новата инвестиция

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че с тази инвестиция „Огняново К" реализира на практика стратегия „Европа 2020" за зелен растеж в България и показва висока корпоративна социална отговорност.