Община Дупница може да помогне на 7 семейства за процедури ин витро
Община Дупница може да помогне на 7 семейства за процедури ин витро / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил,архив

Седем семейства с репродуктивни проблеми са подали документи за финансово подпомагане на процедури ин витро. Това съобщи д-р Дияна Кьосева, председател на комисията по здравеопазване към ОбС- Дупница.

15 000 лв. бяха гласувани от ОбС за финансово подпомагане през тази година. След изтичане на срока стана ясно, че заявленията са 7, макар че очакванията на комисията по прием на документи са били за повече.

На заседание на експертната комисия, всяко едно от заявленията е разгледано по отделно. Членовете й ще трябва да дадат становище, дали заявлението да бъде удовлетворено или не. Очаква се в началото на другата седмица комисията да се събере и вземе окончателно решение за финансиране. По решение на Общинският съвет, може да бъде отпусната сума до 1500 лв. на семейство. Основното, което представят заявителите са документи, удостоверяващи направените изследвания.

Дияна Кьосева коментира, че ще предложи средствата, които ще останат неизразходвани да бъдат прехвърлени в раздела за следващата година. Ако бъдат удовлетворени заявленията на 7-те семейства ще останат 4 500 лв. Д-р Кьосева изрази надежда, че инициативата на общината ще продължи и през следващата година, за да се възползват от нея и други семейства с репродуктивни проблеми.