Задържаха двама столичани, съпричастни с намерения взрив в Плевен
Задържаха двама столичани, съпричастни с намерения взрив в Плевен / снимка: sxc.hu

Двама столичани са задържани в хода на проведена от служители на отдел „Контратероризъм” - ГДБОП операция. Антимафиотите продължиха работата по разследването след като на 10 септември в Плевен беше открито самоделно взривно устройство, съобщиха от МВР.

В хода на проведените оперативни действия на 26 септември са задържани четирима мъже, съпричастни към извършеното престъпление. Малко по-късно е установен и поръчителят на деянието - мъж на 35 години - криминално проявен за контрабанда и обсебване. На петимата е наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Според събраната информация до момента, неизяснени бизнесотношения са в основата на случая.

Вчера при последваща акция спецслужителите са задържали още двама от групата - на 24 и 33 години. При претърсване от жилищата им са иззети телефонни апарати и СИМ-карти, които са използвани при подготовката за направата на самоделното взривно устройство и в които е била поставяна СИМ-картата, открито в него. Намерени са още боен пистолет със заличени номера, както и голямо количество марихуана.

Предстоят експертизи на оръжието и наркотичното вещество. Двамата са задържани в полицейския арест за 24 часа, предстои удължаване на мярката им за задържане и повдигане на обвинение. Действията по разследването продължават.