10 хиляди лева санкция грози туроператора със зарязаните туристи
10 хиляди лева санкция грози туроператора със зарязаните туристи / dariknews.bg/архив

Санкция до 10 000 лева може да бъде наложена на българския туроператор „Он Травел”, който изостави 40 наши сънародници в турския курорт Мармарис. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите  Веселин Златев. Той беше в Пловдив за представяне на 9-месечния отчет за дейността на ръководената от него институция. Златев уточни, че със съдействието на икономическото министерство турски туроператор, партньор на „Он Травел”, е поел дължимите му плащания за хотела и транспорта на туристите. Впоследствие ще си ги търси от българската фирма по съдебен ред.

Според Златев трябва да се създаде гаранционен фонд, който да бъде попълван от туроператори, осъществяващи задгранични почивки. При изпадане в несъстоятелност, от този фонд могат да се покрият разходите за транспорт, храна и хотел на клиентите на фалиралата фирма.

От Комисията за защита на потребителите информираха още, че в момента се проверяват договорите на трите мобилни оператора заради клаузи, поставящи клиентите им в неравнопоставеност. Тече и проверка на работата на небанковите кредитни институции, някои от които са в сивия сектор.  В оставащите месеци до края на годината комисията ще се занимае и със застрахователите и лизинговите компании.