МВР ни предупреждава с видеоклип за телефонни измами
МВР ни предупреждава с видеоклип за телефонни измами / снимка: DarikNews.bg, архив
Главен инспектор Златка Падинкова
57470
Главен инспектор Златка Падинкова
  • Главен инспектор Златка Падинкова

Специален клип, в който се разиграва телефонна измама, разпространиха Министерството на вътрешните работи. Видеото ще бъде показано и в най-отдалечените градове на страната, за да предупреждава как да се пазят от измамници възрастните и непълнолетните, които са най-честият обект на измама. Това съобщи шефът на Главна дирекция „Национална полиция” Ангел Антонов.

Инспектори по места пък ще правят разяснителни кампании и ще отговарят на въпроси относно начините, по които действат измамниците.

Завишение на телефонните измами отчитат от Главна дирекция „Национална полиция”. За деветте месеца от 2012 г. са регистрирани 309 телефони измами със задържани 57 души, в сравнение със същия период на миналата година измамите са били 210, а арестуваните 43-ма. Всички задържани за измами по телефона обаче са на свобода с мярка „подписка” или „парична гаранция”.

Най-често измамниците използват схемата: звънят на случайно избрани стационарни телефони, където съобщават за пострадал роднина, който има нужда от медицинска помощ, или пък за близък, извършил пътно-транспортно произшествие. И в двата случая искали за помощта пари и златни накити.

Подобен е и случаят на групата, задържана в сряда при спецоперация в Плевен край село Летница. В сряда са задържани Иван, който живее в Левски и има криминално досие за осем телефонни измами, и Васил от Троян. Двамата са известни като Близнаците. В група е и още един мъж от Левски, известен с прякор Гилбер. Той е криминално проявен и осъждан. През последните седмици тримата са извършили повече от 15 измами или опити за такива на територията на Кюстендил, Благоевград, Плевен и столицата.

Стойността на прибраното от измами е десетки хиляди левове. Групата държала постоянен контакт с жертвата, за да не може да се свърже с роднините или да се обади на тел. 112. Тримата са извършвали измамите си от движещ се автомобил, а в района, в който са били заловени, работели още пет групи, обясни главен инспектор Златка Падинкова.