Симеон Варчев: Новото първенство ще е по-силно, селекцията ни приключи
Симеон Варчев: Новото първенство ще е по-силно, селекцията ни приключи / Gong.bg, архив
Симеон Варчев: Новото първенство ще е по-силно, селекцията ни приключи
57468
Симеон Варчев: Новото първенство ще е по-силно, селекцията ни приключи
  • Симеон Варчев: Новото първенство ще е по-силно, селекцията ни приключи

Заместник-председателят на варненския баскетболен Черно море Порт Варна Симеон Варчев прогнозира, че предстоящото първенство в НБЛ ще бъде по-силно от миналогодишното.

„Не мога да си обясня как в ситуация на криза клубовете намериха толкова пари за чужденци, някои от които са значително по-качествени от тези, които играха през миналата година в България. Даже клуб като Стара Загора, който сега влиза в НБЛ, е с 4 чужденци. В цялата тази ситуация ние, след като ни напуснаха доста от основните ни състезатели, правим нов отбор. По-голямата част са местни момчета от нашата школа, но с изключение на Васил Кьосев и Милчо Борисов, останалите нямат опит,“ коментира в интервю за Дарик Симеон Варчев.

"Селекцията в отбора на Черно море порт Варна за новия сезон приключи", продължи Варчев. По думите му централният нападател Александър Боич, който вече е играл в клуба, е с много опит в Европа, но за съжаление пристига след тежка операция на гръбначния стълб.

Другият привлечен център - Георгиос Галиотис, пък е първият гръцки баскетболист от първа лига, който ще играе в България. "Играчът е с много висок ръст, много добра техника, с добра философия на играта, но физическите му възможности не са на ниво", призна специалистът.

Той допълни, че селекцията на двамата центрове се дължи на директора на спонсора "Пристанище Варна" Данаил Папазов. Средствата за тях са извън бюджета на клуба, а Папазов ще търси допълнителни средства за тях. Варчев заяви, че от много години е в баскетбола, но е изненадан от доброто отношение на Данаил Папазов, който е възприел клуба като свой. "Удоволствие е да се работи с такъв човек", посочи Варчев.

"Очаквам отборът да се сглоби по-бързо, защото засега не е готов", коментира още Варчев. По думите му през пролетта Черно море порт Варна ще направи всичко възможно да се класира по-напред за плейофите. Специалистът очаква през декември в игра да се завърне и контузеният Тихомир Желев, който ще бъде полезен за отбора.

"През лятото Варна направи нещо много добро за баскетбола", след като по идея на ректора на Икономическия университет проф. Пламен Илиев бе създаден баскетболен клуб на висшето училище", каза още Варчев. Отборът ще играе в А група, треньор е Петко Делев, а Черно море порт Варна им е дал доста състезатели. "Някои играчи в отбора на Икономическия университет са преотстъпени от Черно море порт Варна, на други са дадени състезателните права за една година, а други шест са с двоен лиценз и могат да играят и за двата клуба", обясни Варчев. По тази причина през новия сезон Черно море порт Варна няма да участва с младежки отбор въобще.

В момента Икономическият университет влага 1 милион лева за реконструкция за залата си. Варчев обясни, че през зимата, тъй като зала "Христо Борисов" е неотопляема, е възможно мъжкият отбор и някои от детските гарнитури да тренират в залата на университета.

Варчев коментира, че според него новото първенство ще бъде по-силно от миналогодишното. Той определи решението на федерацията за включването в първенството на националния отбор до 20 години като прекрасно решение, което ще даде възможност на младите играчи да играят заедно и да се развиват.