21 ефирни телевизионни програми се излъчват вече за Северозапада
21 ефирни телевизионни програми се излъчват вече за Северозапада / Любомир Веселинов

В Белоградчик бе извършена сложната операция по монтиране на нова антенна система на Телевизионната кула и от 10 октомври вече може да се приема цифровия сигнал на телевизионното излъчване, съобщиха от общинска администрация.

Телевизионната кула в Белоградчик, завършена през 1978 година, е една от първите в страната, с подменена  антенна система за цифровизация на ефира в Северозападна България, след което това ще бъде извършено във всичките 17 телевизионни кули в страната.

Уникалната операция по обновяването бе извършена от хеликоптер от Швейцария с 8 пилоти и монтажен екип от Румъния. С 5 полета над Телевизионната кула в града, хеликоптерът извърши пренасянето на антенните системи.

Три от полетите бяха за изваждане и сваляне на демонтираната аналогова антенна система, която бе откачена и пренесена на части от височина 137,10 метра. Така аналоговата антенна система, с която до сега  се приемаха три програми - Канал 1, БТВ и Нова телевизия, отива в историята, за да се даде път на цифровото телевизионно и радио разпръскване. Броят на излъчваните телевизионни програми вече ще бъде 21. С така наречените плазмени телевизори, телевизионния сигнал ще се приема със стайна антена, а за старите телевизионни приемници ще е необходимо устройство на цена 60-100лв, според инж. Иван Йосифов, началник на РРТС в Белоградчик.

С два полета на хеликоптера бяха пренесени конвертора и новата антенна система, която е дълга 15 метра и тежи четири и половина тона. Това стана с координация на действията, професионализъм, прецизност и точност на специалистите от двете страни. Румънският екип от специалисти осъществи сложните действия по демонтиране на тежките съоръжения от височината на последната площадка на Телевизионната кула. След което екипите извършиха довършителни работи, по укрепване и свързване със системата.

От 10-ти октомври цифровото излъчване за района вече е факт, а потребителите, които искат да ползват новостите във ефира, просто трябва да завъртят антената си на 90 градуса, тъй като излъчването е с вертикална поляризация, съветва Иван Йосифов - началник на Радиорелейна и телевизионна станция в Белоградчик.

С новата антенна система Телевизионната кула в Белоградчик вече ще е с височина 138 метра. На върха са монтирани лампи за сигнализация на прелитащите самолети. Кулата, която извисява ръст от надморска височина 863 метра, покрива със сигнал една четвърт от България. В периметъра на нейния обхват влизат цяла Северозападна България, част от Сърбия и Румъния до Карпатите.