Френска терористична група планирала да се присъедини към джихадистите в Сирия
Френска терористична група планирала да се присъедини към джихадистите в Сирия / снимка: Reuters, архив

Седем френски фундаменталисти на възраст между 19 и 25 години, арестувани през уикенда във Франция, са обвинени в създаването на "оперативна терористична клетка", съобщи френското правосъдие, уточнявайки, че някой от задържаните искали да идат да се бият в Сирия, предаде Франс прес.

Според парижкия прокурор Франсоа Молен тази клетка е най-сериозната терористична заплаха за Франция от кървавия атентат през 1996 г. в Париж, обстоятелствата около който така и не бяха напълно изяснени. Арестуваните "са много по-опасни, отколкото мислехме в началото", каза прокурорът.

Някой от задържаните в събота ислямисти планирали да се присъединят към джихадистките групировки в Сирия, уточни на пресконференция Молен, предава БТА. Двама от тях са играли ключова роля в този проект - единият имал контакти в чужбина и служел за свръзка с кандидат-джихадисти, а другият наскоро посетил Египет и Тунис.

Полицейската акция по разбиването на клетката в събота е следствие от нападението с граната срещу еврейска бакалница на 19 септември в Сарсел, в северното предградие на Париж.

Други петима, арестувани в събота във връзка с клетката, са били освободени.

Седмината са останали в ареста, след като предния ден полицията открила материали за направа на бомба в подземен гараж. Всички заподозрени са родени във Франция.

Лидерите на една от терористичните клетки бе убит при престрелка с полицията в събота, а другият признал, че планирал да построи бомба.